Home Up ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΕΣ 1821 &  Μ. ΡΕΥΜΑ

75  ΧΡΟΝΙΑ

    Home Up

75  XPΟΝΙΑ   ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ  ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με την  τίμηση προσωπικοτήτων που προσέφεραν στον Ελληνισμό της Πόλης πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή βασιλόπιτας της Αδελφότητας Μεγάλου Ρεύματος "ο Ταξιάρχης".
Η εκδήλωση, που έγινε στις 24 Ιανουαρίου, στην επιβλητική αίθουσα τελετών της
Εστίας Νέας Σμύρνης, παρουσία 650 περίπου Μεγαρευμιωτών, Βοσποριανών και άλλων Κωνσταντινουπολιτών αλλά και πολλών φίλων της Αδελφότητας, θα πρέπει να θεωρείται πλέον "θεσμός".
Κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρό
εδρος κ. Δημήτρης Ιωαννίδης υπενθύμισε ότι το 2004 συμπληρώνονται 75 χρόνια ζωής της Αδελφότητας. Βασικοί στόχοι της παραμένουν η διατήρηση των δεσμών μεταξύ των Μεγαρευμιωτών και η μετάδοση του συσσωρευμένου πολιτιστικού πλούτου του Ελληνισμού της Πόλης, στις νεότερες γενιές.
Από τις πολλές δραστηριότητες της Α
δελφότητας, κατά το 2003, ο πρόεδρος στην ομιλία του στάθηκε κυρίως στην εκδρομή - προσκύνημα στο Μεγάλο Ρεύμα κατά την εορτή του Προφήτη Ηλία: "...Μετά από 40 χρόνια ο πανέμορφος και άρτια συντηρημένος αυτός Ναός που βρίσκεται ακόμα και σήμερα σ' ένα ονειρικό τοπίο ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια, έζησε στιγμές δόξας και μια πολύ μικρή γεύση από τα περίφημα πανηγύρια που γίνονταν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Προσκυνητές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη έσμιξαν με τους λιγοστούς εναπομείναντες Έλληνες κι έζησαν κατά γενική ομολογία αξέχαστες στιγμές... Εδώ και τρία χρόνια πηγαίνουμε συστηματικά στο Μέγα Ρεύμα και θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε..." είπε.
Στη συνέχεια δόθηκαν τα καθιερωμένα
ασημένια σταυρουδάκια στα παιδιά που ξεκίνησαν το Δημοτικό και τ' αναμνηστικά στους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτή η απονομή, που γίνεται κάθε χρόνο φέρνει πιο κοντά την οικογένεια των Μεγαρευμιωτών και δίνει στα παιδιά και τους νέους την αίσθηση ότι ανήκουν σε μία κοινότητα.
Φέτος η Αδελφότητα Μεγάλου Ρεύμα
τος αποφάσισε να βραβεύσει ανθρώπους που με το έργο τους συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην προβολή της ιστορίας του Ελληνισμού της Πόλης. Ένα έργο δύσκολο, πολυεπίπεδο και σύνθετο, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος κ. Ιωαννίδης.
Ο πρώτος που βραβεύτηκε ήταν ο κ.
Τάσος Μπαντής, ο παππούς της ταινίας "ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα". Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Ιωαννίδης "...επί 40 χρόνια, οι Κωνσταντινουπολίτες προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε τον πόνο μας και να βρούμε κατανόηση. Ό,τι δεν καταφέραμε επί 40 χρόνια, το κατόρθωσε μέσα σε δύο ώρες το κινηματογραφικό έργο η "ΠΟΛΙΤΙΚΗ κουζίνα". Μέσα σε δύο ώρες άλλαξαν αντίληψη όλοι αυτοί που επί 40 χρόνια δεν μπορούσαν ή δεν ήθελαν να καταλάβουν..."
Το Δ. Σ. της Αδελφότητας στο πρόσω
πο του κ. Μπαντή θέλησε να τιμήσει όλους τους συντελεστές του έργου. Οι στιγμές ήταν πολύ συγκινητικές, ιδιαίτερα όταν ο κ. Μπαντής πήρε τον λόγο για να ευχαριστήσει λέγοντας "αυτή η τίμηση έχει ξεχωριστή σημασία για μένα επειδή γίνεται από ανθρώπους του τόπου μου...". Αναφέρθηκε στις Απελάσεις τις οποίες έζησε και ο ίδιος. Επίσης επεσήμανε ότι οι περισσότεροι συντελεστές του έργου μέσα από διαφορετικές διαδρομές είχαν δεσμούς με την ελληνική Ανατολή και την Κωνσταντινούπολη: "Η σχέση μας με ό,τι κουβαλάμε μέσα μας και η μεταφορά αυτών στο έργο, προκάλεσε την συγκίνηση που ένιωσαν οι περισσότεροι θεατές...".
Μετά τον κ. Μπαντή
βραβεύτηκαν δύο επιστήμονες, ο κ. Κώστας Σταματόπουλος και ο κ. Ακύλας Μήλλας για τους οποίους ο κ. Ιωαννίδης σημείωσε ότι  "έχουν κυριολεκτικά αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους στην μελέτη, την καταγραφή, την διάσωση και την διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς, του πολιτισμού και των παραδόσεων του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης...".
Και οι δύο βραβευθέντες με σύντομες ο
μιλίες ευχαρίστησαν την Διοίκηση της Αδελφότητας και αναφέρθηκαν στο πως βλέπουν οι ίδιοι το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού της Πόλης.
Η τελετή ολοκληρώθηκε με την κοπή της
βασιλόπιτας και την δεξίωση που ακολούθησε. Πριν την κοπή ο κ. Ιωαννίδης παρουσίασε τα μέλη της Διοίκησης που αφανώς εργάστηκαν για την επιτυχία της εκδήλωσης αλλά και γενικότερα εργάζονται αθόρυβα και συστηματικά για τους σκοπούς της Αδελφότητας. Είναι οι:

Σταύρος Μυτακίδης - αντιπρόεδρος
Ευστράτιος Νικήτας - γεν. γραμματέας
Ανέστης Αποστολίδης - ταμί
ας
Αικατερίνη Ντιντς Προδρομίδου - μέ
λος
Δημήτρης Ονταστζής - μέλος
Μαρίκα
Διαμαντίδου - μέλος
Δανάη Φιλιττπίδου - μέλος
Παύλος Μισσόπουλος Μπίτσης -
μέλος
 

 

Home ]
Last modified: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 22,  2021