Home Up ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΕΣ 1821 &  Μ. ΡΕΥΜΑ

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Home Up Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ 75  ΧΡΟΝΙΑ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2005 ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΣ

 

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - 19.07.2010
ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - 19.07.2010 ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ - 19.07.2010
ΣΤΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ Ο ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΙΣΣΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΦΙΚΟΣ - 19.07.2010 ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ .... ΕΧΕ ΓΕΙΑ ΠΑΝΑΓΙΑ... ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ,
80 ΧΡΟΝΙΑ "ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ"
ΔΗΜ. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ -ΤΟΥΛΑ ΚΑΡΤΑΛΗ -ΜΗΝΑΣ ΤΣΙΤΣΑΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΙΣΗΣ -ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΟΥΤΕΒΕΛΛΗΣ

 

Η Αδελφότητα Κων/πολιτών Μεγάλου Ρεύματος «Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» συμμετείχε στη διήμερη γιορτή που οργάνωσε η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών (Οι.Ομ.Κω.) σε συνεργασία με τα σωματεία μέλη της, στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο, στις 10 και 11 Οκτωβρίου 2009.

Η γιορτή περιελάμβανε διάφορες δραστηριότητες, όπως ομιλίες, παραδοσιακούς χορούς, προβολή ταινιών, ντοκιμαντέρ, έκθεση φωτογραφιών, επιδείξεις ζαχαροπλαστικής, αθλητικούς αγώνες παλαιμάχων και νέων κ.α.

Το περίπτερο της Αδελφότητας προσέλκυσε μεγάλο αριθμό επισκεπτών οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για το Μέγα Ρεύμα και το Βόσπορο καθώς και για τις δραστηριότητες της Αδελφότητας τόσο από τα μέλη του Δ.Σ., τους συνεργάτες  και τους νέους της Αδελφότητας όσο και μέσα από το τετρασέλιδο φυλλάδιο που περιείχε ένα σύντομο ιστορικό του ενδόξου προαστίου του Βοσπόρου. Οι επισκέπτες με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιεργάσθηκαν το εκδοθέν από την Αδελφότητα ημερολόγιο  του έτους 2010, συγχαίροντας τους συντελεστές και είχαν την ευκαιρία να δροσισθούν με το κέρασμα φυσικής λεμονάδας και αλμυρών βουτημάτων όπως ήταν η παράδοση φιλοξενίας στην Πόλη.

Στον κλειστό χώρο του Αθλητικού Κέντρου υπήρχε έκθεση φωτογραφιών από τη θεατρική δραστηριότητα του Μορφωτικού Συλλόγου Μεγάλου Ρεύματος στην Πόλη και στην αίθουσα προβολών κατά διαστήματα παρουσιαζόταν η ταινία μικρού μήκους  του Γιώργου Μουτεβελλή με θέμα “ΤΟ ΜΕΓΑ ΡΕΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΣΠΟΡΟΥ”  η οποία απέσπασε τις καλύτερες κριτικές των επισκεπτών.

Το Δ.Σ. ευχαριστεί όσες και όσους συνετέλεσαν στην επιτυχή παρουσία μας στην διοργάνωση.

 

Τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009 ανήμερα της εορτής του Αγίου ενδόξου Προφήτη Ηλιού του Θεσβίτου η Αδελφότητα Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος ο Ταξιάρχης τέλεσε τoν καθιερωμένο εσπερινό τιμώντας τη μνήμη  του Αγίου στον Ι. Ναό της Αγίας Ειρήνης Παλαιάς Φώκαιας. Παρ’ όλη τη ζέστη και τη περίοδο καλοκαιρινών διακοπών η προσέλευση των Μεγαρευμιωτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Με το κτύπημα της καμπάνας ξεκίνησε ο κατανυκτικός εσπερινός στο τέλος του οποίου τελέσθηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας των απανταχού Μεγαρευμιωτών και ακολούθησε η περιφορά της εικόνας στο προαύλιο της εκκλησίας.

Με συνοδεία τη θαλάσσια αύρα του Σαρωνικού ακολούθησε δεξίωση και στη συνέχεια γεύμα μετά μουσικής στο ξενοδοχείο ΚΑΛΥΨΩ όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξανασμίξουν και να θυμηθούν για άλλη μία φορά ωραίες παλιές στιγμές από τα φημισμένα  τριήμερα πανηγύρια που ελάμβαναν χώρα κάτω από τα πλατάνια στο λόφο του Προφήτη Ηλιού στο Μέγαρευμα. Αργά το βράδυ το γλέντι με τη μουσική του DJ κορυφώθηκε κυρίως με τη συμμετοχή στο χορό των νέων μας που δίνουν την ελπίδα για τη συνέχεια,


ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΜΝΗΜΗΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΣΒΙΤΟΥ - ΙΟΥΛΙΟΣ 2009
 

***

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε της Αδελφότητος Μεγάλου Ρεύματος.

Έχω την τιμή να κατάγωμαι από το όμορφο Μέγα Ρεύμα. Από μικρή ηλικία είχα τα πρώτα ακούσματα από την γιαγιά μου για τον τόπο απ΄ όπου κατάγομαι. Σαν παιδί άκουγα γιά ένα μέρος γεμάτο ομορφιά, όπου οι κάτοικοι του  μέσα από την βιοπάλη της ζωής εύρισκαν τον τρόπο να περνάνε όμορφες στιγμές. Έχουν χαραχθεί στην μνήμη μου τα λόγια της γιαγιάς μου γιά την θάλασσα του Βοσπόρου, την βαπορόσκαλα του χωριού, τα στενα του σοκάκια στα οποία ακούγονταν φωνές παιδιών που σήμερα έχουμε την τιμή εμείς οι νεώτεροι να είναι γονείς μας.

Η περίφημη μυρωδιά της φράουλας (όπως έλεγε η γιαγιά μου) είναι κολλημένη στη μύτη μου. Αν και δεν την μύρισα ποτέ μπορώ να την φανταστώ!

Με την ευκαιρία που μου δόθηκε στην ηλικια των 30 μου χρόνων επισκεύθηκα φέτος το χωριό (όπως λέω εδώ στους φίλους στην Ελλάδα) και αφιέρωσα τις περισσότερες μέρες μου για να το γνωρίσω.

Έμεινα συγκινημένος από την εκκλησία του Ταξιάρχη όπως και από το σχολείο στο οποίο πήγαινε ο πατέρας μου. Ανεβαίνοντας προς τα επάνω με τις καθοδηγίες του πατέρα μου βρήκα το σπίτι που μεγάλωσε και έπαιζε παιδί. Το σπίτι στο οποίο με πολύ κόπο μ΄ανέθρεψε η γιαγιά μου. Θυμωμένος από την εικόνα που έβλεπα κατάφερα να φτάσω στον Προφήτη Ηλία. Η θέα με δικαίωσε ότι τίποτα εδώ δεν μοιάζει να είναι Τουρκικό.

Κλείνοντας σας στέλνω τις φωτογραφίες για την ιστιοσελίδα μας. Σας ευχαριστώ εκ των προτερων.

Με τιμή
ΦΟΥΣΚΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

horizontal rule

ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 2004 ΒΡΑΒΕΥΣΙΣ του επ. προέδρου μας κ. Μ. Μαυρή ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ 2004

horizontal rule

20.1.2001 - ΤΟ ΚΟΨΙΜΟ ΠΙΤΑΣ ΤΟΥ "ΤΑΞΙΑΡΧΗ"

Άρθρο τoυ ταμία της Αδελφότητας κ. Στ. Γιαβάς

 Στις 20 Ιανουαρίου 2001, στην κατάμεστη από κόσμο μεγάλη αίθουσα τελετών της Εστίας Νέας Σμύρνης, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή κοψίματος της βασιλόπιτας της "Αδελφότητας" η οποία συνοδεύτηκε  όπως κάθε χρόνο και με διάφορες βραβεύσεις.

Μετά την ευλογία της πίτας από τον πατέρα Δανιήλ, τον λόγο έλαβε η Πρόεδρος της Αδελφότητας  κα Θεογνωσία Καρτάλη η οποία καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους και τους ευχήθηκε χρόνια πολλά. Στην ομιλία της αναφέρθηκε  στις  δραστηριότητες της Αδελφότητας  καθώς  και στο Θέμα αυτοστέγασής της και απηύθυνε έκκληση συνδρομής στους πάντες. Τόνισε επίσης την ανάγκη συνεργασίας όλων των Κωνσταντινουπολίτικων σωματείων.

Κατόπιν στο βήμα ανήλθε ο Γενικός Γραμματέας της Αδελφότητας κ. Δημήτριος Ιωαννίδης ο οποίος και συντόνισε την όλη τελετή. Τα κάλαντα έψαλαν μικρά παιδάκια "μεγαρευμιωτάκια" και ακολούθησε απονομή ασημένιων σταυρών σε αυτά που ξεκίνησαν το Δημοτικό αυτή τη σχολική χρονιά. Το  έθιμο  αυτό  προέρχεται  από  την  γενέτειρα  μας  το   Μ.  Ρεύμα Κωνσταντινουπόλεως και τηρείται και εδώ στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια βραβεύτηκαν με το αναμνηστικό μετάλλιο των "70 χρόνων" οι επιτυχόντες να εισαχθούν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας. Βραβεύτηκαν επίσης με τιμητική  πλακέτα οι κ.κ. Στράτος Ταρτζάρ, τυπογράφος και Στέλιος Καραπιπέρης ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Riviera για την πολυετή προσφορά τους στην Αδελφοτητα.

Αποκορύφωμα της τελετής υπήρξε η βράβευση των ηρώων - τέκνων του Μ. Ρεύματος - ο οποίοι κατετάγησαν εθελοντικά στον  Ελληνικό στρατό και πολέμησαν κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναφέρθηκαν τα ονόματα των πεσόντων στα πεδία μάχης καθώς και εκείνων που εξέλειπαν και βραβεύθηκαν με ειδική τιμητική πλακέτα οι εν τη ζωή. Η βράβευση, η οποία έγινε από τον αντιστράτηγο ε. α. κ. Δημ. Μπάκα,  συγκίνησε όλους τους παρευρισκομένους αλλά και τους γέμισε με υπερηφάνεια και αισιοδοξία.

Ακολούθησε  η  κοπή  της  πίτας  και  η  απονομή  της  στους  επίσημους προσκεκλημένους. Στην ευρύχωρη αίθουσα της εισόδο της Εστίας Νέας Σμύρνης υπήρχε πλουσιότατο κέρασμα για όλους τους παρευρισκομένους. Εκεί βρήκαν την ευκαιρία οι Μεγαρευμιώτες να συναντήσουν παλιούς τους γνώριμους και φίλους και να ανταλλάξουν ευχές, να Θυμηθούν τα παλιά και να πετάξει η ψυχή τους στην αγαπητή τους γενέτειρα στο Μέγα Ρεύμα στην Κωνσταντινούπολη.

horizontal rule

6.1.2001 - ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος  η Αδελφότητα του ΤΑΞΙΑΡΧΗ διοργάνωσε την καθιερωμένη εκδρομή του εορτασμού των Θεοφανείων και Αγιασμού των υδάτων. Νωρίς το πρωί και κάτω από ένα ηλιόλουστο ουρανό οι Μεγαρευμιώτες ξεκίνησαν για τα Λουτρά Ελένης όπου παρακολούθησαν την τελετή του Αγιασμού στον Ι. Ν.  Κωνσταντίνου και Ελένης και μετά πήγαν στην παραλία και έριξαν τον σταυρό στη θάλασσα.

Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα σε ταβέρνα της περιοχής και φυσικά γλέντι με τον τρόπο που η Μεγαρευμιώτες ξέρουν να γλεντούν. Μέσα σε σύντομο χρόνο οι παρέες ενώθηκαν και όπως γίνεται συνήθως άρχισαν οι συζητήσεις με αναμνήσεις και ανέκδοτα από το παρελθόν και όπως πάντα δεν έλειψαν και τα πειράγματα μεταξύ "ΤΣΑΡΣΙΛΙΔΩΝ και ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗΛΙΔΩΝ" !!!!!!!!!

Εύχομαι του χρόνου και πάλι να εορτάσουμε την ημέρα των Θεοφανείων όλοι μαζί.  

Μεταξύ των εκδρομέων είδα τις οικογένειες: Μ. Αρνάκη, Ε.Λαγού, Η.Κουλουρίδη, Α. Αποστολίδη, Θ.Διαμαντίδη, Ταρτσάρ, Δ. Σιγάλα, Α. Ισαμπάλογλου Σ. Γιαβάς, Η. Τσάτη, Μ. Τσάτη, Σ. Τσάτη, Μπαχτιάρ, Κυριλόπουλου, Λ. Τσάνταλη, Κ. Προδρομίδου κ.α.

7.1.2001 - Μηνάς Τσιτσάκος  

horizontal rule

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΕΙΜΝΗΣΤΩΝ ΑΡΧΙΕΡΕΩΝ 

Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2000 στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ν. τελέσθηκε αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως, της ψυχής των αειμνήστων αρχιερέων ΣΚΟΠΕΛΟΥ Αλεξάνδρου  Καρακάση (εικοσαετές)και ΤΥΑΝΩΝ Φιλίππου Καπετανίδη (τριετές)  αρχιερατευσάντων εις την  κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος Κωνσταντινουπόλεως.

Το μνημόσυνο τέλεσε ο εκ Νέας Υόρκης αφιχθείς  Θεοφιλέστατος Επίσκοπος ΜΕΛΟΗΣ Φιλόθεος Καραμήτσος, τέκνο και αυτός  του Μεγάλου Ρεύματος, αμέσως μετά την Θεία λειτουργία.

Περί τους εκατό Μεγαρευμιώτες οι οποίοι μετέβησαν άλλοι με ίδια μέσα και άλλοι με το πούλμαν που διέθεσε για τον σκοπό αυτό η Αδελφότητα, παρακολούθησαν την λειτουργία με ευλάβεια και κατάνυξη. Ιδιαίτερα συγκινητική υπήρξε και η αναφορά του Θεοφιλέστατου στο Μέγα Ρεύμα και στο Κων/πολίτικο στοιχείο γενικά στο κήρυγμα του.

Ακολούθησε σχετική συγκέντρωση στην έδρα της Αδελφότητας στην Ν. Σμύρνη.

Ο Θεοφιλέστατος στην ομιλία του ανεφέρθη στους δύο  αρχιερείς και στην πολύτιμη προσφορά τους στο Μ. Ρεύμα Κων/πόλεως. Η ομιλία του Θεοφιλέστατου συγκίνησε τους παρευρισκόμενους αλλά τους πλημμύρισε και με αισιοδοξία για το μέλλον.

Ακολούθησε η ομιλία του καθ. κ. Θεόδωρου Μπουγιάνα ο οποίος ανεφέρθη με τον γνωστό γλαφυρό του τρόπο στις προσωπικότητες και το έργο των αειμνήστων αρχιερέων.

Στη συνέχεια εκ μέρους του Δ. Σ. της Αδελφότητας εκλήθη στο βήμα ο κ. Γεώργιος Μπογιατζόπουλος ο οποίος απηύθυνε  χαιρετισμό προς τον Θεοφιλέστατο και τον συνεχάρη για την συμπλήρωση πενήντα ετών διακονίας.

Το Δ. Σ. εις ένδειξη τιμής προσέφερε στον Επίσκοπο Μελόης Φιλόθεο το αναμνηστικό μετάλλιο των 70 ετών της Αδελφότητας.

Η εκδήλωση έληξε με την αίσθηση ότι οι Μεγαρευμιώτες έπραξαν κάτι το οποίο όφειλαν πιστοί στις παραδόσεις οι οποίες δεν επιτρέπουν να ξεχνάμε.

                                                                                                                    Το Δ. Σ.  

horizontal rule

6 Ιανουαρίου   2000 Πέμπτη

Εκδρομή - Κατάδυση Τιμίου Σταυρού

Άρθρο τoυ ταμία της Αδελφότητας κ. Στ. Γιαβάς

Την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου η Αδελφότητα γιόρτασε με τον καθιερωμένο πλέον τρόπο την γιορτή των Θεοφανίων και τον αγιασμό των υδάτων. Πάνω από 120 Μεγαρευμιώτες, άλλοι, με τα δύο πούλμαν που διέθεσε η Αδελφότητα και άλλοι με τα αυτοκίνητά τους συμμετείχαν στην εκδρομή - προσκύνημα η οποία λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο την ημέρα αυτή. Ο φετινός προορισμός ήταν η Παλαιά Επίδαυρος με το γραφικό λιμανάκι και την ευωδιά των πορτοκαλεώνων.

Τον εκκλησιασμό και τον αγιασμό των υδάτων ακολούθησε γεύμα σε παραλιακό εστιατόριο. Το φαγητό συνόδευσε ο χορός και το αμείωτο κέφι και οι Μεγαρευμιώτες βρήκαν άλλη μια ευκαιρία να δείξουν την ευθυμία και ζωντάνια τους. Ο καιρός ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκός και η ηλιόλουστη ημέρα που θύμιζε άνοιξη προσφέρθηκε και για περιπάτους στην ωραία παραλία.

Όλη η εκδήλωση μέσα στο ζωγραφικό τοπίο θύμιζε σε όλους και από κάτι παλαιότερο, κάτι που απέχει τοπικά και χρονικά αλλά που βρίσκεται τόσο κοντά όσο η ψυχή και η καρδιά τους.

Όσοι βρίσκονταν στα πούλμαν είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν και από μικροφώνου αναφερόμενοι σε αναμνήσεις τους από την αγαπητή τους γενέτειρα, το Μέγα Ρεύμα, πάντα μέσα σε ένα κλίμα νοσταλγίας, συγκίνησης αλλά και αισιοδοξίας για το μέλλον.

horizontal rule

22 Ιανουαρίου   2000 Σάββατο - Εστία Νέας Σμύρνης

Η Κοπή της Αγιοβασιλόπιτας

της Αδελφότητας Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος

“ Ο Ταξιάρχης

Αρθρο του κ. Γιώργου Μπογιατζόπουλου

Ένα πολύ απολαυστικό απόγευμα, γεμάτο συγκινήσεις αλλά και βάσιμη αισιοδοξία για το εγγύς και απώτερο μέλλον, της Αδελφότητας Κων/πολιτών Μεγάλου Ρεύματος “ο Ταξιάρχης” εξελίχθηκε μπροστά στα μάτια μας, στη μεγάλη αίθουσα τελετών της Εστίας Νέας Σμύρνης, το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2000.

Η γιορτή της Βασιλόπιτας

22.1.2000    19.00

 

Ο Δήμαρχος Ν.Σμύρνης κ. Γ. Κουτελάκης ενώ απευθύνει χαιρετισμό στους Μεγαρευμιώτες την 22.1.2000 από το βήμα του  Μεγάρου της Εστίας Νέας Σμύρνης

MEΓΑΡΟΝ

ΕΣΤΙΑΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ

 

22.1.2000 - Κοπή της βασιλόπιτας στην Εστία Νέας Σμύρνης. Μεταξύ των πολλών εκλεκτών προσκεκλημένων διακρίνουμε και τον επίτιμο καθηγητή του Παντείου Παν. κ. Νεοκλή Σαρρή

22.Ιανουαρίου.2000 - Από την επίσημη δεξίωση στο Μέγαρο της Εστίας Νέας Σμύρνης.

Μετάξύ των επισήμων διακρίνονται οι κ. Ν.Τοπούζογλου, ο Δήμαρχος Ν.Σμύρνης κ. Γ. Κουτελάκης, ο πρόεδρος του Συλ. Κων/πολιτών κ. Γ. Ισαακίδης, ο επίτιμος πρόεδρος μας κ. Μηνάς Τσιτσάκος κ.α.

Εκεί είχαν συγκεντρωθεί, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Δ. Σ. της Αδελφότητας, μέλη και φίλοι, για να κόψουν την βασιλόπιτα του Ταξιάρχη τους. Η ευρύχωρη αίθουσα, κυριολεκτικά κατακλύσθηκε από εκατοντάδες νέους, μεσήλικες και πρεσβύτερους, λες και όλοι μαζί ήθελαν προκαταβολικά να προσυπογράψουν την μεγάλη επιτυχία της παραπάνω εκδήλωσης. Και βέβαια το Δ. Σ. και τα άλλα ενεργά στελέχη της Αδελφότητας δίκαια μπορούν να καυχώνται για ότι ωραίο και εντυπωσιακό μας παρουσίασαν, εκείνο το όμορφο βράδυ. Εδώ επιτροχάδην υπογραμμίζω την άρτια διοργάνωση της εκδήλωσης σε όλες τις εορταστικές της πτυχές.

Η τελετή από σεβασμό προς την παράδοση, άρχισε με σύντομη ιεροτελεστία. Μετά τα τροπάρια Αγ. Βασιλείου και των Παμμ. Ταξιαρχών, ο ιερέας ευλόγησε την βασιλόπιτα, ευχήθηκε τα δέοντα προς την Αδελφότητα και τους παρόντες. Στην εκδήλωση έψαλαν με βυζαντινό ύφος ο κ. Στ. Κίσσας, πρόεδρος του Συλλ. Μουσικοφίλων Κ/πόλεως και ο κ. Δημ. Φίκος πρωτοψάλτης και μέλος της Αδελφότητας. 

Μετά τις ευχαριστίες και την χαιρετιστήρια ομιλία του κ. Στ. Γιαβάς, ακολούθησε ο εορταστικός λόγος της δραστήριας προέδρου κ. Θ. Καρτάλη, που ήταν ένας ύμνος προς την Μεγαρευμιώτικη φιλοτιμία, που κάμνει τους Μεγαρευμιώτες να δημιουργούν αθόρυβα σεμνά κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις. Ευχήθηκε δε προς όλους τους παρόντες, ευτυχία και ειρήνη στη χώρα μας και τον κόσμο κατά την νέα χρονιά. Αξιοπρόσεκτη ήταν και η αναφορά της προέδρου στην επιθυμητή ένωση των πολυαρίθμων Κων/πολίτικων σωματείων μας.

Στη συνέχεια έκαμε μία συνοπτική αναφορά στον εορτασμό των 70 χρόνων της Αδελφότητας με ένα πλήθος εκδηλώσεων όπως ήταν η συναυλία Βυζαντινής μουσικής με την άρτια Χορωδία του Συλλ. Μουσ. Κων/πόλεως υπό την διεύθυνση του κ. Δημ. Παϊκόπουλου (Ιωβηλαίον αυτού και του αιδεσιμολογιοτάτου πατέρα κ. Ν. Ιωσηφίδη). Και οι δύο διατέλεσαν, Πρωτοψάλτες της Κοινότητας του Μ. Ρεύματος, εκεί στο ναό των Παμμ. Ταξιαρχών. (29.3.99)

Φυσικά η κ. πρόεδρος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην άλλη πρωτόγνωρη και δυναμική εκδήλωση του Ταξιάρχη. Εννοώ την επιτυχημένη τετραήμερη εκδρομή προς την γενέτειρα, 50 Μεγαρευμιωτών και φίλων της, που πραγματοποιήθηκε με σκοπό την συνπροσευχή στον ναό των Παμμ. Ταξιαρχών, με την ευκαιρία της επετείου εορτής των τιμωμένων αγίων της και ιδίως για τον εορτασμό των 100 χρόνων, από την ανέγερση του καθεδρικού ναού της Κοινότητας, υπό την σημερινή μεγαλοπρεπή αρχιτεκτονική μορφή του. (14.11.99) Ανέφερε επίσης την πολύ διαφωτιστική διάλεξη του Μεγαρευμιώτη καθηγητή κ. Γ. Χατζέτογλου με θέμα “Το περιβάλλον και ο άνθρωπος”, που δόθηκε στην έδρα της Αδελφότητας μέσα στο πλαίσιο του παραπάνω εορτασμού, των 70 χρόνων ζωής της. Έκαμε επίσης αναφορά και στις πετυχημένες εκθέσεις φιλοτελισμού με τον κ. Γ. Καράτσαλη, φωτογραφίας με τον κ. Η. Κουλουρίδη και άλλη μία με θέμα “ Οι πρωτοψάλτες της Κοινότητας , την οποία επιμελήθηκαν οι κ. Δημ. Παλαβίδης και Π. Ρακτιβάν.

Καταλήγοντας απηύθυνε θερμές ευχαριστίες προς όλους τους παρόντες προέδρους και εκπροσώπους σωματείων μας, και ιδιαιτέρως στον παρόντα Κ/πολίτη Δήμαρχο Ν.Σμύρνης κ. Γ. Κουτελάκη, ο οποίος από το βήμα απήντησε κατάλληλα, επαινώντας την Αδελφότητα για το κοινωφελές έργο της.

  

        

 

ARNAVUTKÖY

       DUBARACI  SOKAK

 

 

 

Ο Γ. Γραμματέας κ. Δ. Ιωαννίδης είχε την ευθύνη της ομαλής ροής του πολυπλεύρου προγράμματος, προβαίνοντας στις ενδεδειγμένες εισηγήσεις και αναφορές, κατά περίπτωση τονίζοντας σχετικά πως, κάτι το διαρκές πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση σύσφιξης των δεσμών μας, με την γενέτειρα. Πρότεινε μάλιστα τους επιδόξους γονείς να προγραμματίσουν τις βαπτίσεις των τέκνων τους, εκεί στην γενέτειρα. Η πρόταση είναι πραγματοποιήσιμη και οπωσδήποτε θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην τόνωση του ηθικού των εκεί ομογενών μας.

Κατά την εκδήλωση αυτή τιμήθηκαν : Οι διεθνώς αναγνωρισμένοι καθηγητές Πανεπιστημίων κ.κ. Θ. Μπουγιάνας και Χ. Τοπρακτσόγλου Μεγαρευμιώτες και έγκριτα μέλη της Αδελφότητας, που με τη φήμη τους συνετέλεσαν και συντελούν στην προβολή του Μ. Ρ. Τις σχετικές πλακέτες με το σήμα των 70 χρόνων του Ταξιάρχη, κληθείς επέδωσε ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Νεοκλής Σαρρής. Επίσης τιμήθηκαν και οι κ. Ευ. Λαγός και Ηλ. Κουλουρίδης με το βραβείο μνήμης Σπύρου Βενιέρη για την πολυετή προσφορά τους. Η επίδοση των βραβείων τους έγινε από τον κ. Μηνά Τσιτσάκο, εκλεκτού π. Προέδρου της Αδελφότητας για πολλά χρόνια, ο οποίος και συνεχάρη τους πρώην συνεργάτες του.

Κατά την διάρκεια της τελετής τιμήθηκαν οι επιτυχόντες νέοι και νέες στις εξετάσεις για τα ανώτερα εκπ. ιδρύματα. Η πρωτοβουλία αυτή της Αδελφότητας είναι πρωτοποριακή και συνεχίζεται ανελλιπώς από το έτος 1989. Δόθηκαν ασημένια σταυρουδάκια στα πρωτοεισερχόμενα στο Δημοτικό σχολείο παιδία Μεγαρευμιωτών, κατά το έθιμο της γενέτειρας. Τα σταυρουδάκια ήταν δωρεά του χρυσοχόου κ. Μ. Αρβανιτάκη. Ακούσθηκαν κάλαντα από μικρά παιδιά Μεγαρευμιωτών, που αποτελούν και την χρυσή ελπίδα για την συνέχιση και εις το μέλλον της σημερινής δυναμικής παρουσίας της Αδελφότητας μέσα στην κοινωνία. Για τις ωραίες στιγμές που μας χάρισαν αμείφθηκαν από ένα δεματάκι με ωραία γλυκά προσφορά του κ. Δ. Αράπογλου. Την βασιλόπιτα έκοψε η κ. πρόεδρος που ευχήθηκε στους παρόντες καλή χρονιά εν υγεία. Στην διάθεση των προσκεκλημένων υπήρξε κυλικείο με ποικίλα αναψυκτικά, και γλυκά.

Στην εκδήλωση προσήλθαν, ο σεβαστός παλαίμαχος δημοσιογράφος κ. Δ. Καλούμενος μετά της συζύγου του, ο κ. Πέτρος Αναπλιώτης από τα ιδρυτικά μέλη της Αδελφότητας, ο π. Διοικητής της Σχολής Ευελπίδων και φίλος των Μεγαρευμιωτών στρατηγός κ. Δ. Μπάκας, του οποίου η αναφορά στα χρόνια που ο ίδιος ως Εμπορικός ακόλουθος της Ελλάδος στην Κων/πολη διέμενε στο Μέγα Ρεύμα, συγκίνησε βαθύτατα τους παρευρισκόμενους. Παρευρέθηκαν επίσης στην εκδήλωση και γνωστότατα μέλη της κοινωνίας και των σωματείων μας, οι οποίοι και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους και ευχήθηκαν συνέχιση των επιτυχιών της Αδελφότητας και στο μέλλον.

horizontal rule

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΠΡΟΦΗΤΟΥ ΗΛΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΣΒΙΤΟΥ - 2006

Τετάρτη 19 Ιουλίου 2006 παραμονή της εορτής του Αγίου και ενδόξου Προφήτου Ηλιού του Θεσβίτου, και ένας μεγάλος αριθμός Μεγαρευμιωτών συγκεντρώθηκε και πάλι στο Βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου Σαρωνικού, για παρακολουθήσει τον εσπερινό και να τιμήσει τη μνήμη του Προφήτη. Το προαύλιο της εκκλησίας κάτω από τη σκιά των δένδρων θυμίζει τη περιοχή του Προφήτη Ηλιού στο Μέγα Ρεύμα και πολλοί προσκυνητές συγκινημένοι νοερά ενώνουν τις προσευχές τους με τους λιγοστούς εναπομείναντες εκεί συγχωριανούς τους.

Με το κτύπημα της καμπάνας ξεκίνησε ο κατανυκτικός εσπερινός και οι εθελοντικώς προσφερθέντες ιεροψάλτες του εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως με επικεφαλής τον Πρόεδρο τους Κύριο Σταμάτη Κίσσα και τους Γεώργιο Κιοσέογλου, Αντώνη Τσαγκαράκη, Χρήστο Μινάογλου, Θεόδωρο Γιαννούτα και Παναγιώτη Ρακτιβάν, με τις μελωδικές σε παραδοσιακό Βυζαντινό ύφος ψαλμωδίες τους ,συγκίνησαν τους πάντες.

Ακολούθησε η λιτάνευση της εικόνας και τελέσθηκε αρτοκλασία στο προαύλιο του ναού υπέρ υγείας των μελών της Αδελφότητας και τον απανταχού Μεγαρευμιωτών.

Με συνοδεία το δροσερό αεράκι του Σαρωνικού ακολούθησε γεύμα στη ταβέρνα του προαυλίου όπου οι Μεγαρευμιώτες  είχαν την ευκαιρία να ξανασμίξουν και να θυμηθούν ωραίες παλιές στιγμές από το γνωστό σε όλους τους Πολίτες πανηγύρι του Προφήτη Ηλία Μεγάλου Ρεύματος όπου το γλέντι  συνοδεία μουσικής και της ιστορικής λατέρνας διαρκούσε ένα τριήμερο.

Ο ανθοστολισμός της εικόνας του Προφήτη ήταν δωρεά του πρώην μέλους του Δ.Σ. της Αδελφότητας Σταύρου Μιτακίδη και τα γλυκά, κέρασμα του φίλου της Αδελφότητας Στέλιου Καραπιπέρη των γνωστών ζαχαροπλαστείων RIVIERA.
                       
Μηνάς  Τσιτσάκος

 

Home ] Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ ] 75  ΧΡΟΝΙΑ ] ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2005 ] ΧΟΡΟΕΣΠΕΡΙΔΑ ] ΕΚΔΡΟΜΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΣ ]
Last modified: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 22,  2021