Home Up ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΕΣ 1821 &  Μ. ΡΕΥΜΑ

Για τους Ελληνες

    Home Up

 

Είναι και η ασχετοσύνη πολλών. Καλά οι νεοέλληνες είναι ανιστόρητοι. Δεν χωρεί αμφιβολία. Πηγαίνουν στην Πόλη (και όπου αλλού) χωρίς να αισθάνονται τίποτε, χωρίς να γνωρίζουν τίποτε. Οι ξένοι τουλάχιστον ανοίγουν και κανένα βιβλίο πριν ξεκινήσουν για κάπου. Αυτούς είτε τους πεις ότι θα πάμε στην Πόλη και εξεπίτηδες τους πας στη Σόφια και τους κατεβάσεις και τους δήξεις την Εκκλησία του Αγίου Αλεξάνδρου του Νέφσκυ σαν Αγία Σοφία, δεν νομίζω ότι θα το καταλάβουν.  

horizontal rule

Τι πάτε να δείτε στην Πόλη; μάς ερωτά με αυστηρό ύφος ο αρειμάνιον μύστακα διατηρών τελωνιακός υπάλληλος των συνόρων. Και συνεχίζει ο αυτόκλητος υπερασπιστής των κρατικών συμφερόντων: Γκρεμισμένους τοίχους έχει και τίποτε άλλοι.   Δεν καταγράφω τι απήντησα γιατί μυρίζει λίγο.  

KANLICA

Δεν είναι λίγες οι φορές που η αδιακρισία των Ελλαδικών και κυρίως των κληρικών φέρνουν σε δύσκολη θέση το Πατριαρχείο. Όσοι λοιπόν πηγαίνουμε εκεί πρέπει να προσέχουμε ως κόρη οφθαλμού το Πατριαρχείο. Περιπατεί επί ξυρού ακμής. Υπάρχουν οι εξ ημών αδιάκριτοι. Οι εκ του ασφαλούς ήρωες. Μπαίνουν στην Αγία Σοφία κι άρχίζουν νά ψάλλουν το «Τη Υπερμάχω..» που στο κάτω-κάτω δεν έχει καμία σχέση με τον Ναό της του Θεού Σοφίας. Αυτός ο ύμνος πρέπει να ψάλλεται πάντοτε στο Αγίασμα των Βλαχερνών, εκεί που πρωτοψάλθηκε. Αλλά πώς θα καυχόμαστε, όταν επιστρέψουμε στην Ελλάδα, ότι κάναμε το μεγάλο τόλμημα;

horizontal rule

Δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε πού έπιασα μία σοβαρή συζήτηση στην Πόλη μ' ένα Μητροπολίτη πού πολύ σέβομαι, αγαπώ και εκτιμώ. Η συζήτησης περιστράφηκε περί την ομογένεια και την φυγή της.  Ήταν γενικώς συγκρατημένος (και δικαίως) στις απόψεις του. Για μια στιγμή αφήνει να του ξεφύγει μια φράση «φταίμε και εμείς για όλα αυτά». Δεν συνέχισα. Όμως αυτές οι λέξεις δεν με άφησαν. Φταίμε και εμείς... Σαν τι φταιει ή ομογένεια;. Η σκέψη διαρκώς με τριβέλιζε. Έρχομαι στην Ελλάδα. Αρχίζω να ψάχνω και να ψάχνομαι. Και νομίζω πως κάτι βρήκα. Ξεφυλλίζω την «εκατονταετηρίδα της Αδελφότητας Ευρυτάνων Κωνσταντινουπόλεως» πού γιορτάσθηκε το 1921. Διαβάζω, βλέπω αμετροέπειας, αδιακρισίες και φρίττω. Σημειώνω «Χαιρετώμεν  υπέρ πάντας τον Δημιουργόν των Πάντων τον Μέγα Έλληνα, τον Ελευθερωτήν της Φυλής Ελευθέριον Βενιζέλον...»  Λένε κι άλλα πολλά. Ονομάζουν τούς Τούρκους, τίγρεις, αιμοβόρα θηρία, σκυλιά. Και παρίστανται, παρακαλώ, ο τοποτηρητής του Οικουμενικού Θρόνου Μητροπολίτης Προύσης Δωρόθεος. Πατριάρχης δεν υπήρχε τότε και συνοδικοί αρχιερείς. Και ταύτα πού; Σε αίθουσα των Αθηνών; της Θεσσαλονίκης; του Καρπενησίου; Στο Πέραν, παρακαλώ, στην καρδιά της Κων/πόλεως. Οι καταδότες κύκλω, οι Νεότουρκοι παντού, ο Κεμάλ λίγο πάρα πέρα ετοιμάζοντας την μεγάλη αντεπίθεση. Ου πολύ το μέσον και ήλθαν οι εκλογές στην Ελλάδα του Νοεμβρίου τού 1920. Κι από τότε άρχισε το κατρακύλισμα, ή φυγή, ή καταστροφή. Ταλαίπωροι Έλληνες! Πάντα οι ίδιοι είμαστε. Αδιόρθωτοι  και αδιάκριτοι. Βγάλαμε τα μάτια μας με τα δάχτυλά μας και λέμε ότι μας φταίνε οι άλλοι. Πόσο δίκαιο είχε ο εκλεκτός  επίσκοπος... Φταίμε κι εμείς...

horizontal rule

Ευρώπη και Ασία οι δύο φτερούγες, τα δύο κεφάλια του αετού της Ρωμανίας. Σ' εμάς τους Ελλαδικούς ο δικέφαλος αετός έχει γίνει διακοσμητικό στοιχείο. Τους βάζουμε παντού, όπου υπάρχει κενό, όπου πρέπει να κρεμάσουμε κάτι.  

horizontal rule

Οι Ρωμηοί της Πόλης δεν είναι δειλοί. Ξέρουν όμως ότι βοήθεια δεν θα ύπάρξη σε ώρα κινδύνου, από πουθενά. Η Ελληνική Κυβέρνησης δεν βοήθησε την ομογένεια των εκατόν πενήντα χιλιάδων, θα καταδεχθεί να βοηθήσει μία δράκα ανήμπορων ανθρώπων; Το πολύ-πολύ να τούς πει: Όσοι μπορείτε περάστε τα σύνορα να τελειώνουμε και με σας. Οι υπόλοιποι φροντίστε να πεθάνετε όσο γίνεται πιο γρήγορα. Γι' αυτό έχουν συνοχή καρδίας εκ του φόβου ελευσομένων δεινών. Αυτό όμως δεν είναι δειλία.

horizontal rule

Η ώρα ήταν κάπου τέσσαρες το απόγευμα. Και ενώ βγαίναμε απ’ τον αυλόγυρο του Αγίου Γεωργίου στο Τσεγκέλκιοϊ, ακούμε την καμπάνα να χτυπάει. Σταματήσαμε. Ριγήσαμε. Γυρνώ πίσω, ρωτώ. – Γιατί χτυπάτε την καμπάνα, θα έχετε εσπερινό; - Όχι μου απαντά ο επίτροπος. Δεν έχουμε παπά. Τότε γιατί την χτυπήσατε; επιμένω εγώ. Η απάντηση. - Όσο υπάρχουμε σ' αυτό τον τόπο δεν θα πάψουμε να χτυπάμε την καμπάνα κάθε μέρα, πρωί-βράδυ! Νεόπλουτοι συβαρίται πάσης Ελλάδος που δεν θέλετε ν' ακούτε τις καμπάνες γιατί σας ενοχλούν στον ύπνο, ελάτε να υποκλιθείτε και να ζητήσετε συγγνώμη απ’ τους επιτρόπους του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου του Τσεγκέλκιοϊ...

horizontal rule

ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΑΗ

Τώρα στα γεράματα αναγκάζομαι να διαβάζω Κοραή. Ούτε κανόνας από πνευματικό να ήταν. Και μέσα στα τόσα δεινά πού έχει επιφέρει σ' αυτό τον τόπο, ανακάλυψα την ρίζα της εχθρότητας των Νεοελλήνων προς τις καμπάνες. Γράφει λοιπόν (προλεγόμενα κ.λπ., ένθα ανωτέρω, τόμος Γ' 1990, σ. 270-271 ): "Εις τα μοναστήρια αι καμπάναι και τα λεγόμενα σήμαντρα εκρίθησαν αναγκαία δια να εξυπνίζωσι τους μοναχούς εις τας νυκτερινάς προσευχάς. Άλλ’ εις τας πόλεις, όπου και η ώρα των προσευχών είναι ημερινή και ορισμένη και εις τας οποίας πολλά ολίγοι σήμερον ευρίσκονται oι μη έχοντες ωρολόγια (σημ. γρ. Τι Παρίσι, τι Καρπενήσι) δεν έχουν χρείαν να καμπανίζονται. Μ' όλον τούτο, επειδή ο νομοθέτης χρεωστεί εις πολλά πράγματα να πείθει μάλλον, ή να βιάζει, όπου εύρη καμπανοστάσια, φρόνιμο είναι να τ' αφήσει να καταλυθώσιν από τον χρόνο. Όπου δεν εκτίσθησαν ακόμη, συμφέρει πλέον να τα εμποδίσει, μάλλον να αναστήσει εις τον τόπον αυτών ωρολογοστάσια, πολύ χρησιμότερα παρά τάς καμπάνας". Οποία διαφορά απ’ τον αισθαντικό εκείνο Ζακυνθινό ποιητή:

  Τής Κυριακής το ξύπνημα

  με λειώνει, με πεθαίνει,

  ν' άκούω γιούλια ολόμπλαβα

  τον Άγιο να σημαίνει...

Και οποία άγνοια του συμβολισμού της κρούσεως των κωδώνων!  

horizontal rule

Έλεγα σ' ένα αγιορείτη, διαμαρτυρόμενο για τα «ανοίγματα» του Πατριαρχείου: Το Πατριαρχείο είναι ένας οργανισμός που έχει και συγκεκριμένη πολιτική. Είναι η τόσον επιτηδείως συκοφαντηθείσα φαναριιντικη πολιτική. Αλλά πώς είναι δυνατή η συνεννόησις μεταξύ μας όταν o Κοραής διαλαλεί ευκαίρως ή ακαίρως το μίσος του κατά των Φαναριωτών, τούς οποίους ονομάζει Φαναριομουσουλμάνους; Ακούστε τη γνώμη του γι' αυτούς:

Δια να αποφύγωσιν οι Έλληνες το τόσον μέγα τούτο κακόν χρεωστούν μάλιστα να προσέχωσι εις την διαγωγήν των Φαναροφαρισαίων...

Ερωτ. Mε τούς Φαρισαίους λοιπόν παραβάλλεις τους Φαναριώτες;

Ακόμη και με τους Ιησουίτας...Όλοι φυσικά oι Έλληνες εμολύνθησαν από την Τυραννίαν  των Μουσουλμάνων. Αλλ' ο μολυσμός των Φαναριωτών έγινε τόσον βαθύτερος, τόσον πλέον δυσέκπλυτος, όσον ήσαν πλησιέστεροι προς τον τύραννον, όσον συχνότερα κατεφίλουν και τα κράσπεδα και τα υποδήματα των δούλων αυτού, ωμοζητούντες δωρεάς, μαθημένοι να παχύνωνται άργοί από τα αίματα της Μολδοβλαχίας... ετοιμάζονται, ως λιμοκτονημέναι μύγαι, να πετάωσι προς την ταλαίπωρον Ελλάδα, με την ελπίδα να την φλεβοτομώσι... Ιησουίται και Φαναριώται, όπου προχωρήσουν, άλλον σκοπόν δεν έχουν παρά να δεσπόζωσι και να τρέφωνται αργοί. 

Σημ. Π.Ρ. Είναι δυνατόν τον Κοραή να τον γέννησε μάνα Ρωμιά ;

horizontal rule

Όμως εις μνημόσυνο αυτών των ανδρών, των Φαναριωτών,  παραθέτω κείμενο του Σκαρλάτου Βυζαντίου. Έζησε κοντά τους, τούς γνώρισε από μέσα.  Ήταν γραμματεύς του υπό των Τούρκων φονευθέντος το 1821 ηγεμόνος Σκαρλάτου Καλλιμάχη. Γράφει λοιπόν: Εδώ, περί την του Φαναρίου πύλην και το Πατριαρχείο, συνωκίσθησαν, απ’ αυτών ακόμη των πρώτων μετά την άλωσιν χρόνων, οι λογιότεροι, οι ανώτεροι και  επισημότεροι των Γραικών, των οποίων οι πλείονες ήσαν και Κληρικοί της επισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Την δια της Εκκλησίας ταύτην υπεροχήν διεδέχθη, επί των Νικουσίων και των Μαυροκορδάτων, η εις τα πολιττκά της Τουρκικής αυτοκρατορίας πράγματα, και η Ελληνική ικανότης, προωρισμένη να διαπρέπη πάντοτε και παντού, έφθασε δι' αυτών να ανυψωθή και εις ηγεμονιών θρόνους, και να διευθύνη επί δύο αιώνας την εξωτερικνή του Οθωμανικού κράτους πολιτικήν, και ούτοι είν' οι Φαναριώται! Άλλ’ εις το όνομα τούτο φαντάζομαι ότι βλέπω τινάς των σφόδρα πατριωτών συστέλλοντας τας οφρύς, και ετοιμαζομένους να ανακυκήσωσιν (ανακατέψουν) όλον του συκοφάντου Τζαλώνη τον Βόρβορον! Υπομονή, Κύριοι γράφω νεκρολογίαν και ενώπιων τάφων τα πάθη σιγώσιν.

Τζαλώνης = Ζαλώνης Μάρκος Φίλιππος. Φραγκοτηνιακός. Το 1824 έγραψε υβριστικό βιβλίο για τους Φαναριώτες αποκαλώντας τους ραδιούργους, φιλοχρήματους, φιλόδοξους. Από αυτόν μάλλον έλαβεν όπλα ο Κοραής.

horizontal rule

ΜΑΣΟΝΙΑ και το ΣΧΕΔΙΟ ΕΞΟΝΤΩΣHΣ 

Ο ξεναγός συνεχίζει. Αυτό τo σπίτι δεξιά ήταν τού... (δεν θυμάμαι ποιου). Αυτός ήταν μέγας και πολύς στην Πόλη. Ερχόταν εδώ για να παραθερίσει.  Ήταν μέγας διδάσκαλος της Τεκτονικής Στοάς της Πόλης. Έπεσα απ’ τα σύννεφα. Καλά, του λέγω, υπάρχουν Μασονικές στοές στην Πόλη; Υπάρχουν πολλές μου άπαντά. Αλλά δύο ήσαν αμιγώς ελληνικές. - Και τώρα, επιμένω, τώρα πού έμειναν μία χούφτα άνθρωποι, αυτές οι στοές υπάρχουν; - Υπάρχουν και παραϋπάρχουν με διαβεβαίωσε. Έπρεπε να διαβάσω αργότερα ένα βιβλίο αναμνήσεων παλαιού Πολίτη που εξεδόθη πριν τρία-τέσσερα χρόνια, για να πιστέψω ότι το πολυκέφαλο αυτό τέρας είχε μπήξει για καλά τα νύχια του στις σάρκες τής ομογένειας. Αυτός ο συγγραφεύς αναφέρει μάλιστα και ονόματα καθηγητών της Μεγάλης τού Γένους Σχολής και πολλών άλλων εκ των τα πρώτα φερόντων της Πόλης που είχαν κλίνει γόνυ του Βάαλ και είχαν φάγει εκ τραπέζης Ιεζάβελ..

Η πρώτη Στοά, η «Πρόοδος» που ιδρύθηκε το 1863 σαν παράρτημα της Μεγάλης Ανατολής τής Γαλλίας, είχε την δύναμη να εισηγείται στο Ελληνικό υπουργείο Παιδείας ποιους καθηγητές - μασόνους βέβαια- θα έστελνε να διδάξουν στα Ελληνικά Σχολεία της Πόλεως!

Διαβάζοντας προ ολίγων ημερών τον βίο του ψυχασθενούς σουλτάνου Μουράτ τού Ε' (1840-1904) που είχε μυηθεί στη μασονία έμεινα έκπληκτος για την δύναμη των Ελλήνων μασόνων της Πόλης. Ήταν τόσο  κακούργος ώστε εκηρύχθη έκπτωτος το 1876 και ενεκλείσθη στο ανάκτορο Τσιραγάν στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου. Αυτό το τέρας που ούτε οι Τούρκοι ανέχθηκαν, ανέλαβαν να τo απελευθερώσουν το επόμενο έτος οι Έλληνες μασόνοι της Πόλης, έχοντες επί κεφαλής τον αρχιμασόνο Κλ. Σκαλιέρην και με την βοήθεια Ελλήνων και ξένων μασόνων. Έσκαψαν μάλιστα και υπόνομο και εισήλθαν κρυφίως στα ανάκτορα. Το εγχείρημα απέτυχε γιατί έγιναν αντιληπτοί, πλην όμως φανερώνει τις διασυνδέσεις της μασονίας και τις σκοτεινές προθέσεις της. Σκοπός των ήταν ο αδελφός Μουράτ να φυγαδευθή εις Αθήνας! Τον ανέμενε με ανοικτές τάς αγκάλας η ενταύθα αδελφή μασονική στοά! Καί έτσι εξηγούνται όλα:

Μασόνος ο Κεμάλ, μασόνος κι ο Βενιζέλος. Να γιατί ο δεύτερος πρότεινε τον πρώτο για να λάβει το Νομπέλ Ειρήνης. Να που εχαλκεύθη η ελληνοτουρκική φιλία Βενιζέλου-Ινονού.

horizontal rule

Ντοκουμέντο Νο 2:

Ενα γράμμα του Αλεξάνδρου Πάλλη απ’ το Λίβερπουλ τον Ιανουάριο του 1920 προς τον διευθυντή τού περιοδικού «Λόγος», το οποίον ευκαίρως ακαίρως πολεμούσε το Πατριαρχείο, τον Ιωάννη Χαλκούση, τα λέγει όλα. "..να μου επιτρέψετε να προσθέσω πως κάνετε εθνική υπηρεσία με την πολεμική σας ενάντια στον Κλήρο. Φρονώ μονάχα πώς το καλύτερο μέσο για να πετύχει μια μεταρρύθμιση δεν είναι να χτυπά κανείς γενικά, παρά να χτυπά, έναν-έναν τούς δεσποτάδες".

                                      Πάντα δικός σας ,  Αλέξανδρος  Πάλλης

 Να γιατί, να γιατί... Τόσα και τόσα ανερμήνευτα που ερμηνεύονται κάλλιστα τε και ευκολότατα. Προσπαθούμε οι τάλαινες να εξηγήσουμε το πως και το γιατί αυτής της καταστροφής. Για κάθε κακό, αναζητήσατε την γυναίκα, λέγουν οι Γάλλοι. Για κάθε κακό αναζητήσατε την μασονία λέμε εμείς. Υπό πάντα λίθον σκορπίος εύδει, όπως θα έλεγε και ο διδάσκαλος του Γένους Ευγένιος ο Αιτωλός. Κρίμα !  

horizontal rule

Είναι και πολλοί που ανταριασμένοι, πίστεψαν ότι όλα χάθηκαν. Εάλω η Πόλις, εάλω η Ρωμηοσύνη, εάλω το Πατριαρχείο. Όλα πήγαν χαμένα. Ξεχάστε τα και προσπαθήστε να αποβάλλετε την τουρκική υπηκοότητα, να γίνετε Έλληνες υπήκοοι. Το ελληνικό κράτος βασάνισε τούς Πολίτες. Για χρόνια πολλά δεν τους έδινε την ποθητή υπηκοότητα. Μόνο μία άδεια παραμονής. Πίστευε ότι θα γυρίσουν πίσω; Δεν νομίζω. Μάλλον ήθελε να τους αποκλείσει, όσο το δυνατόν απ’ την δημόσια διοίκηση. Τούρκος υπήκοος είσαι; δημόσιος υπάλληλος δεν γίνεσαι.

horizontal rule

Το ενδιαφέρον της Ελλάδας δεν είναι ειλικρινές. Οι κρατούντες δεν μας πείθουν. Οι εκεί αισθάνονται μόνοι. Το είπε προ ολίγων μηνών ο Πατριάρχης στον δημοσιογράφο της ET1 : «Αισθάνομαι, πικρία για την αδιαφορία της Ελληνικής Κυβερνήσεως»..Το Ελληνικό Κράτος θεωρεί την ύπαρξη της Ρωμαίϊκης μειονότητας και του Οικ. Πατριαρχείου σαν ........ που κάποτε πρέπει να βγει. Να ησυχάσουμε με δαύτους, βρε αδελφέ. Αδιαφορεί για τις συνέπειες. Αρκεί να ταυτίσει τα όρια του «Έθνους» με τα σύνορα του κράτους. Τότε θα κοιμάται ήσυχο. Αν εξαφανισθούν οι εν Ρωσία και Καύκασο Πόντιοι, αν αφανισθεί η εν Κωνσταντινούπολει ομογένεια, αν η Βόρειος Ήπειρος μεταναστεύσει όλη στην Ελλάδα, τότε καθαρίσαμε, ησυχάσαμε. Όπως ησυχάσαμε με τους Έλληνες του Μοναστηρίου, με τους Έλληνες της Ανατολικής Ρωμυλίας. Όπως καθαρίσαμε με τους Έλληνες της Ανατολικής Θράκης, με τους Έλληνες της Μικράς Ασίας. Όπως δεν μας απασχολούν πια οι παροικίες της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης. Σιγά-σιγά ο στόχος επιτυγχάνεται. Τι πάθαμε που χάσαμε τόσους ζωτικούς χώρους; Μια χαρά είμαστε. Και στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπήκαμε, και οι Βαλκάνιοι μας θεωρούν Ελντοράντο, και Φιλιππινέζες διαθέτουμε. Όλα τα καλά τα έχουμε.

horizontal rule

Να μου ζήσεις Δραγούμη, «Και οι πολιτικοί μας, οι αδιόρθωτοι κομπογιαννίτες...έχουν σκοτωμένο για την ησυχία τους τον ενθουσιασμό για ο,τι άλλο παρά για το ατομικό τους πολιτικό συμφέρον. Tι τους ταράζουν πάλι κι αυτοί οι Κρητικοί; Τι θέλουν πια κι αυτοί oι Μακεδόνες;  Δεν μας αφήνουν τέλος πάντων ήσυχους να φτιάσωμε το ζωολογικό μας κήπο στο Φάληρο; Κι αυτή η φάρα θα πάρει την Πολη»! Ακριβώς γι' αυτό, επειδή είναι φάρα δεν την πήρε την Πόλη, κύριε Δραγούμη. Αρκεί η Αθήνα να είναι καλά. Και είναι. Πολύ δίκαιο έχει ο καθηγητής της Παντείου Νεοκλής Σαρρής που ισχυρίζεται ότι μετά το 22 δις εδόθη η ευκαιρία να γίνει η Κωνσταντινούπολις ελληνική, άλλ' ή Αθήνα «ούκ ηβουλήθη συνιέναι τού αγαθύναι». Φοβήθηκε μη χάσει τα πρωτεία. Γιατί γνώριζε πως η μεταφορά τής πρωτεύουσας εκεί θα ήταν καταστροφική γι' αυτήν. Το πνευματικό, πολιτιστικό και οικονομικό επίπεδο των Πολιτών ήταν κατά πολύ ανώτερο. Οι τριακόσιες πενήντα χιλιάδες Ρωμηών της Πόλης, οπού και οι ζητιάνοι ζητιάνευαν σε τέσσαρες γλώσσες κατά την μαρτυρία του Δ. Σκαρλάτου, θα συνέθλιβαν τους μικροαστούς της μιζέριας και του κομματισμού, όπου τα αρβανίτικα ακούονταν ακόμη στα γεμάτα σκόνη και  λάσπη δρομάκια μιας Αθήνας που φάνταζε σαν ένα μεγάλο χωριό.

horizontal rule

Tο Ελληνικό Κράτος κατ' ουσίαν είναι άθρησκο, για να μην πω άθεο. Τύποις διατηρεί μία κρούστα χριστιανική. Μετά βίας διατηρεί ακόμη στην επικεφαλίδα του Συντάγματος την επίκληση εις το όνομα της Παναγίας Τριάδος. Ήδη εξήντα βουλευτές υπέγραψαν εισήγηση να καταργηθεί ο όρκος εις το όνομα της Αγίας Τριάδος και να ορκίζωνται στο όνομα του λαού. Στη Βουλή των Ελλήνων ούτε Σταυρός υπάρχει ούτε Εικών του Κυρίου. Εισηγήσεις κατά καιρούς βουλευτών τινών έπεσαν στο κενό. Ανήρτησαν όμως μετά προθυμίας πολλής τον Ήλιο της Βεργίνας, έμβλημα καθαρώς ειδωλολατρικό. Από συστάσεως Ελληνικού Κράτους η Εκκλησία χρησιμοποιείται σαν δεκανίκι προς στήριξιν άνομων πολλάκις επιδιώξεων. Οι επεμβάσεις σε εκλογές Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων ήσαν και είναι συνηθισμένο φαινόμενα. Αν λοιπόν το κράτος αυτό δεν σέβεται την εν Ελλάδι Εκκλησία, θα σεβασθεί την κοσμικώς αδύναμη Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως;  

horizontal rule

Και κάτι που ο ελληνοκεντρισμός μας δεν το παραδέχεται με τίποτε. Το Πατριαρχείο δεν είναι «ελληνικό» ούτε εκφράζει τα ελληνικά συμφέροντα. Είναι ρωμαίικο. Είναι Rum Patrikligi και όχι Υunan, Greek ή Hellenik Patrikligi. Δεν είναι η σκωληκοειδής απόφυσης τής Ελλάδος, ούτε το πλαστικό παπάκι για να παίζει στη μπανιέρα του ο εκάστοτε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος. Σκληρός ο λόγος, αλλά μεγάλη η αλήθεια και υπερισχύει!  

horizontal rule

Οι Έλληνες του κράτους παραστράτησαν  και κατήντησαν Ελλαδικοί - αλλιώτικο είδος ζώου. Πάρτε για παράδειγμα τον τέως πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απέτησε να κατέλθει στην είσοδο του ξενοδοχείου αυτοπροσώπως ο Πατριάρχης Δημήτριος για να τον υποδεχθεί.  Και διεμαρτυρήθη εντόνως όταν αυτό δεν έγινε. Απουσίασε από τις εορτές της Πάτμου διότι τον προσκάλεσε ο Πατριάρχης. Το έδαφος ήταν δικό του και έπρεπε αυτός  να καλέσει τον Πατριάρχη. Ο υπουργός εξωτερικών μεταβαίνει στην Πόλη και δεν βρίσκει πέντε λεπτά για να επισκεφθεί το Πατριαρχείο. Βρίσκουν όμως καιρό τέως πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών και σύζυγοι και θυγατέρες προέδρων. Οι δικοί μας δεν θεωρούν χρέος των να υποβάλουν σέβη.

horizontal rule

Πλήθος ευλαβούς λαού υποδέχεται στην Αθήνα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο. Η πορεία απ’ την πλατεία Συντάγματος ως την Μητρόπολη ήταν μεγαλειώδης. Παρακολουθώ και συναγάλλομαι. Στέκομαι δίπλα σε Ελλαδικό Μητροπολίτη, μακαρίτη τώρα. Ακούονται επευφημίες, άξιος, άξιος, χειροκροτήματα.Ο Μητροπολίτης δυσανασχετεί, συστρέφεται. Και δεν αντέχει το πετάει:  Ε! καλά και τι έγινε; Είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης και γι' αυτό τον χειροκροτεί ο λαός. Δεν άντεξα κι εγώ. Πετάχτηκα.  Κάνεις λάθος, δεσπότη μου. Δεν τον χειροκροτούν γιατί είναι απλώς Οικουμενικός Πατριάρχης, τον χειροκροτούν γιατί στο πρόσωπο του βλέπουν τους επισκόπους πού λαχταρούν να έχουν και δεν έχουν. Χειροκροτούν γιατί δύο χιλιάδες άνθρωποι αξιώθηκαν να έχουν τέτοιο Πατριάρχη, ενώ εμείς τα δέκα εκατομμύρια δεν αξιωθήκαμε να έχουμε ούτε νεωκόρο της προκοπής. Με στραβοκοίταξε και κάποιος παρατρεχάμενος μου είπε απειλητικά: Αυτή η γλώσσα σου θα σε φάει...

horizontal rule

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Πισιδίας (ο από Αυστραλίας και έπειτα  Κώου) ήταν άνθρωπος καλογηρικός. Στο Πατριαρχείο το παρωνύμιο του ήταν «ο καλόγερος». Μία επιθυμία είχε στη ζωή του. Να χτίση ένα μοναστήρι για να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του εν ειρήνη και μετανοία. Ήθελε όμως το μοναστήρι αυτό να ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Είχε αγοράσει δύο αγροτεμάχια ένα στην περιοχή Πατρών και άλλο στην Αττική. Παρεκάλεσε, ξαναπαρεκάλεσε Συνοδικούς αρχιερείς, αδύνατον. ΄Η θα το γράψεις για δικό μας ή ξέχνα το. Και τα χρόνια περνούσαν. Τίποτε. Ώσπου απελπισθείς επορεύθη εις Αγιον Όρος και αγόρασε κελλίον Ξενοφωντινόν, το οποίον όμως δεν πρόλαβε να χαρή.

horizontal rule

 

Οι Ελλαδικοί, και δεν εννοώ τον λαό του Θεού, άπαγε! θέλουν τον Πατριάρχη σαν ένα ακίνδυνο λείψανο του παρελθόντος. Τον θέλουν φορτωμένο με ιστορικές μνήμες, με δάφνες παλαιών ημερών. Αλλά μόνον μ' αυτά! Θέλουν ο Πατριάρχης να είναι ένας ήρωας με... παντούφλες. Να μη ομιλή, να μη κινείται, να μη ταξιδεύει. Τον θέλουν παροπλισμένον σαν το θωρηκτό Αβέρωφ. Τον θέλουν σαν κουρδιστό παιχνιδάκι που θά κινήται μόνον όταν το κουρδίζουν αυτοί. Το Πατριαρχείο πνίγεται αυτή την στιγμή απ’ τον βρόχο που του έχουν περάσει οι Τούρκοι στον λαιμό. Ουδείς μη Τούρκος υπήκοος, ουδείς μη γεννηθείς στην Τουρκία δύναται να αναλάβει υπεύθυνον θέσιν στο Πατριαρχείο. Ούτε νεωκόρος μπορεί να διορισθεί.

horizontal rule

ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΟΝ

Τα σιμωνιακά, οι κοσμικές επεμβάσεις στα της εκκλησίας, το επίπεδο τον κλήρου, οι τετραφωνίες στους ναούς, οι ακαδημαϊκές ζωγραφιές αντί των ορθόδοξων εικόνων δεν μπορούν με τίποτε να μας κάνουν υπερήφανους για το «αυτοκέφαλο». Είμαστε διαλυμένο ασκέρι και μιλούμε για ταξί και τυπικό;    Και για νάχουμε καλό ρώτημα, από πότε η Εκκλησία ημών ανασυνεκρότησε τον μοναχικόν αυτής βίον; Εάν ο μοναχικός βίος ανασυνεκροτήθηκε το έκαμε από μόνος του, τη του Θεού βοηθεία, καίτοι υπήρξαν (και υπάρχουν) βίαιες αντιδράσεις εκ μέρους της Αυτοκεφάλου. Ας αρχίσουμε απ’ την αρχή:

Είμαστε στο 1833. Το μικρό κράτος, το μέχρι της Μελούνας, μετρά τα μοναστήρια του. Βρέθηκαν 593. Πολλά είναι. Δεν χρειάζονται τώρα πια. Με διάταγμα λοιπόν της Βαυαρικής Αντιβασιλείας (γράφε: Θ. Φαρμακίδης) της 25/9 του αυτού έτους καταργούνται 412, όλα όσα είχαν κάτω από εξ μοναχούς. Οι εγκαταβιούντες σ' αυτά μοναχοί έπρεπε να εξωσθούν βιαίως, η δε περιουσία αυτών να κρατικοποιηθή. Με άλλο διάταγμα τής αντιβασιλείας της 25/2 του επομένου έτους διατάσσεται ο περιορισμός των γυναικείων Μονών εις τρεις μόνον καθ' άπασαν την επικράτεια. Εις το κάθε ένα απ’ αυτά να μη υπερβαίνουν οι μοναχές τις 40.

Και θάλεγε κάποιος : Καλά αυτό είναι διαταγή του Κράτους. Η Σύνοδος τι έκαμε; αντέδρασε; Πώς να αντιδράσει εφ' όσον συντάκτης του διατάγματος και της εγκυκλίου ήταν ένα και το αυτό πρόσωπον, ο κοραϊστής Θεόκλητος Φαρμακίδης, Αρχιγραμματεύς της τετραμελούς Συνόδου (Κορίνθου Κύριλλος, Βοιωτίας Παϊσιος, Θήρας Ζαχαρίας, Αττικής Σωφρόνιος); Όσα εσεβάσθησαν οι κατακτηταί επί αιώνας, κατεστράφησαν σε δύο τρεις μήνες. Η ζημιά για την Εκκλησία και το Γένος είναι ανυπολόγιστες. Ιερά κειμήλια, χειρόγραφα, ιερά σκεύη, Άγια λείψανα, πετάχτηκαν στα ρέμματα, πουλήθηκαν, κάηκαν. Μ' ένα και μόνο σκοπό. Να μη μπορούν οι εκδιωχθέντες καλόγηροι να επιστρέψουν και πάλιν. Λες και οι χθεσινοί αγωνισταί έγιναν σήμερα άσπονδοι εχθροί. Την τραγική αυτή εικόνα παρουσιάζει εύγλωττα με τον δικό του μοναδικό τρόπο ο Μακρυγιάννης :

Αφάνισαν όλως διόλου τα μοναστήρια και oι καημένοι οι καλόγηροι, όπου αφανίσθησαν εις τον αγώνα, πεθαίνουν της πείνας, μέσα στους δρόμους, όπου αυτά τα μοναστήρια, ήταν τα πρώτα προπύργια της επανάστασης μας... Kaι θυσιάστηκαν οι καημένοι oι καλόγεροι και σκοτώθηκαν οι περισσότεροι εις τον αγώνα. Και αι Μπαυαρέζοι παντύχαιναν ότι είναι Καπουτσίνοι της Ευρώπης, δεν ήξεραν ότι είναι σεμνοί και αγαθοί, άνθρωποι και με τα έργα των χεριών τους απόχτησαν αυτά, αγωνίζοντας και δουλεύοντας τόσους αιώνες και ζούσαν μαζί τους τόσοι φτωχοί κι έτρωγαν ψωμί. Και οι άναθεματισμένοι της πατρίδας πολιτικοί μας και oι διεφθαρμένοι αρχιερεiς... συμφώνησαν με τους Μπαυαρέζους και χάλασαν και ρήμαξανό όλους τους ναούς των Μοναστηριών.

 

horizontal rule

      Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος

horizontal rule

 

Home ]
Last modified: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 22,  2021