Home Up ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΕΣ 1821 &  Μ. ΡΕΥΜΑ

Για την Πόλη

    Home Up

 

Όσο κι' αv προσπάθησαν οι σκοτεινές δυνάμεις των διαφωτιστών να ξεριζώσουν απ’ τις καρδιές των Ρωμιών της Ελλάδος την έλξη προς την Πόλη, δεν το κατάφεραν. Όσο κι΄αv η Αθήνα προσπάθησε να υποκαταστήσει την Κωνσταντινούπολη, nihil fecit.  

horizontal rule

Σαν Χριστιανοί δεν πάμε για να αφήσουμε συνάλλαγμα. Δεν ψωνίζουμε. Δεν ξεσηκώνουμε την αγορά. Απλώς σε κάποιο καλό ξενοδοχείο μένουμε για να είναι υποφερτό, καθαρό και ασφαλές, τρώμε τα προς συντήρηση απαραίτητα ρίχνουμε τον οβολό μας στα παγκάρια, δίνουμε δυο καραμέλες και δυο σοκολάτες στα γεροντάκια και τους ανήμπορους. Κι αυτό είναι όλο. Αφουγκραζόμαστε τον πόνο τους, τα βάσανα τους. Ακούμε τις ιστορίες τους τις παλιές που μιλούν για χρόνια ευτυχισμένα. Δεν πάμε σε ξένον τόπο. Σε δικό μας τόπο πάμε. Πάμε στο σπίτι μας, στ' αδέλφια μας, στη μάνα μας.  

ANADOLUHISAR

Κάποτε στην Παναγία την Μουχλιώτισσα, στο πανηγύρι της, μου λέγει ο Πατριάρχης:  Έρχεστε και μάς βλέπετε. Σας ευχαριστούμε γι' αυτό. Απαντώ: Όσο ζω, Παναγιότατε, θα έρχομαι και εγώ και oι συν εμοί διότι σας αγαπάμε. Κι ύστερα από ένα χρόνο περίπου συναντώμεθα και πάλι στο Ιερό του Πανσέπτου Ναού του Αγίου Γεωργίου. Δεν είχε αρχίσει ακόμη η Θ. Λειτουργία. Με ταπεινή φωνή μου λέγει.. «Ήλθατε και πάλιν. Πολύ χαιρόμαιθα γι' αυτό». «Ερχόμεθα διότι σας αγαπάμε. Και όχι μόνο ημείς αλλά και πάντες oι σωφρονούντες Έλληνες». «Πολλοί όμως με κατηγορούν», συνεχίζει. «Γι' αυτό είπα οι σωφρονούντες διότι υπάρχουν και οι άφρονες. Πάντως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων έχει στραμμένο το πρόσωπο προς την Μητέρα Εκκλησία. Να είστε όμως βέβαιος, Παναγιότατε, ότι ο Παρθενών δεν θα νικήσει ποτέ την Αγία Σοφία».  

ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΗ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΗ !!!!

Και βέβαια τόπος μας είναι η Πόλη. Είναι η πνευματική μας πατρίδα. Και είχε μεγάλο δίκαιο ο τέως πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης όταν είπε Αγαπώ την Πόλη και την επισκέπτομαι συχνά. Δημιουργεί ένα γλυκόπικρο αίσθημα. Δεν πηγαίνουμε στην Πόλη, επιστρέφουμε.  

horizontal rule

Αλλά κι' από μακριά αυτή η βρυσομάνα, η Πόλη, ποτίζει ακόμη τις ρίζες τού Γένους.

horizontal rule

Είτε το θέλουμε, είτε όχι η εθνική, η πνευματική μας ύπαρξης είναι συνυφασμένα με την Πόλη.  

horizontal rule

Όλα όσα ψάλλουμε στις Εκκλησίες μας και στα Μοναστήρια μας απ’ την Πόλη ξεκίνησαν. Απ' την Μονή τού Στουδίου προήλθαν οι βασικές τυπικές διατάξεις. Στην Πόλη έγραψαν μεγάλοι μελωδοί και υμνογράφοι.

horizontal rule

Ρωμανός ο ποιητής των Κοντακίων, Ιωσήφ ο Υμνογράφος, Ιωσήφ ο είτα Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης, Θεόδωρος ο Στουδίτης, Βυζάντιος, Ανδρέας ο Πηρός, Ιωάννης ο Ευχαίτων και τόσοι άλλοι. Εδώ έγιναν οι μεγάλοι αγώνες για την κατίσχυση της αληθείας, για την εμπέδωση τής Ορθοδόξου πίστεως. Εδώ και η παμπληθής των νεομαρτύρων. Εντεύθεν παν αγαθόν η οικουμένη εκπεπορεύεται.

horizontal rule

Κι' αν η Πόλις δις και τρις και τετράκις εάλω (1204,1453, 1955,1964), ουδ' επί στιγμήν εάλω η πνευματική της ακτινοβολία, ουδέποτε έπαυσε να είναι η προκαθημένη της αγάπης, ουδέ παύσεται ποτέ να είναι η τροφός του ευλογημένου Γένους των Ρωμηών.

horizontal rule

Πάντα πνευματική πρωτεύουσα και κέντρο αναφοράς πάντων των Ορθοδόξων, Ρωμηών και μη, είναι και θα παραμένη η Κων/πολις. Και φαίνεται αυτό καθαρά από την παμπληθή  των εκδόσεων. Οδοιπορικά, αναμνήσεις, φωτογραφικά λευκώματα, ιστορία, αρχαιολογικές ανερευνήσεις, σχέσεις Ρωμηών και Τούρκων, Οθωμανικό δίκαιο, Πατριαρχείο, όλες για την Πόλη. "Όλα αυτά σηματοδοτούν την αγωνιώδη αναζήτηση της χαμένης πνευματικής μας ταυτότητας.  

horizontal rule

Πολύ τις αγαπώ αυτές τις εκκλησίες. Τον Άγιο Νικόλαο στο Τοπ-Καπί, τον Άγιο Νικόλαο στο Τζιμπαλή, τον Άγιο Δημήτριο Ξυλόπορτας, τον Άγιο Γεώργιο τον Ποτηρά, την Παναγία την Χατζεριώτισσα και τις τόσες άλλες. Θα ήθελα κάποτε, έστω και κατά καιρούς, να προσκυνήσω σ' όλες. Έχουν μια ταπεινότητα που πολύ ταιριάζει με την εσταυρωμένη Ορθοδοξία

horizontal rule

6 Σεπτεμβρίου 1955 - Η νύχτα της ντροπής που δεν έχει προηγούμενο στην Ιστορία της Ανθρωπότητας. Παρ' όλον που οι περισσότερες εκκλησίες υπέστησαν τα πάνδεινα στα Σεπτεμβριανά του 1955, καμιά απ’ τις πληγές των βανδαλισμών δεν φαίνεται. Η μέριμνα του Πατριαρχείου, η ευλάβεια των Χριστιανών, η εργώδης προσπάθεια των αιδεσιμωτάτων εφημέριων επούλωσαν πλήρως τις πληγές. Μόνον στους τάφους των Πατριαρχών του Μπαλουκλή καίτοι τα πάντα απεκατεστάθησαν, φαίνονται τα ίχνη τής βαρβαρότητας του όχλου. Τα μάρμαρα κολλούν και αρμολογούνται, αλλά το αρμολόγημα φαίνεται, οι αρμοί δεν χάνονται ποτέ! Ένα μάτι ερευνητικό τους βλέπει και θλίβεται. 

horizontal rule

Το συμπέρασμα είναι πως στην Κων/πολη το κομποσχοίνι ήταν άγνωστο. Δεν είναι όμως πια. Τo νέο πνεύμα πού πνέει στο Πατριαρχείο είναι σαφώς φιλομοναρχικό. Οι περισσότεροι απ’ τούς νέους κληρικούς σπούδασαν στην Θεσσαλονίκη. Γνώρισαν το Άγιον Όρος. Αισθάνθηκαν ότι ένα απ’ τα λίγα καλά τής Ελλαδικής Εκκλησίας είναι ο μοναχισμός της, που ανέθορε πλέον. Είναι όμως αργά. Που να βρεθούν άνθρωποι στην Πόλη να ακολουθήσουν τον όντως φιλόσοφο βίο; Αν υπάρχει θέλησις βρίσκονται οι λύσεις. Ο νυν Πατριάρχης εν συνεργασία με πολλές ανδρώες και γυναικείες Μονές του ελλαδικού χώρου, βρήκε μια λύση. Βασίσθηκε στο ότι οι Τούρκοι επιτρέπουν την παραμονή `Ελλήνων υπηκόων στο Τουρκικό έδαφος επί ένα τρίμηνο. Μπορούν όμως να εξέλθουν και να εισέλθουν και πάλιν. Αυτά βέβαια για τώρα γιατί ο νόμος μπορεί ν' αλλάξει. Έτσι Έλληνες υπήκοοι κληρικοί υπηρετούν στο Πατριαρχείο. Έτσι μοναχοί εξ Αγίου Όρους και άλλων μονών υπηρετούν στον Άγιο Γεώργιο τον Κουδουνά και στη Χάλκη. Έτσι μοναχές υπηρετούν στο Αγίασμα του Μπαλουκλή. Έτσι υπάρχει πια κομποσχοίνι στην Πόλη! Απίστευτο και όμως αληθινό.

horizontal rule

Επισκέπτομαι ένα ναό που διατηρεί ακόμη κάποιους ενορίτες. Αλλά όχι τόσους ώστε να δικαιολογείται η πλήρης εσωτερική και εξωτερική ανακαίνισης του Ναού, η εκ βάθρων ανακατασκευή του επισκοπείου και η ύπαρξις μεγάλου και περιποιημένου κήπου. Ερωτώ τον πρόεδρο της επιτροπής

Όλα τα έχετε στην εντέλεια. Αλλά πόθεν τα έσοδα; Γιατί όλα αυτά προϋποθέτουν ύπαρξι πολλών χρημάτων. Σάς βοηθούν από την Ελλάδα; Όχι μου απαντά. Έχουμε μαγαζιά και τα νοικιάζουμε. Σε Ρωμηούς; παρεμβαίνω. Που να βρεθούν Ρωμηοί πια; Σε Τούρκους. Εδώ είναι το κέντρο της τούρκικης μαφίας. Τα νοικιάζουν μαφιόζοι. - Και σας πληρώνουν; αντιλέγω αρκετά απορημένος - Κάθε πρώτη του μηνός έρχεται και μας πληρώνει ο αρχιμαφιόζος. Ο Τούρκος όσο άτιμος κι αv είναι εκτιμά τους τίμιους, και τα βακούφικα. Έρχεται, μου καταβάλλει τα μισθώματα, με φιλάει στο μέτωπο και η καρδιά μου κρυώνει. - Γιατί; ερωτώ. Γιατί καθώς σκύβει να με φιλήσει ακουμπά στο στήθος μου η κουμπούρα που την έχει κρυμμένη στον κόρφο του. Εδώ όλοι οπλοφορούν, καταλήγει.

horizontal rule

Βρίσκομαι στην Αντιγόνη, στο Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Καρύπη. Ο νεωκόρος, παλιός ρωμιός, ένα μ' αυτό τον τόπο. Κάτοικοι Ρωμηοί του νησιού επτά ή δέκα επτά, Δεν θυμάμαι καλά, ελάχιστοι πάντως. Εξομολογείται, μου λεει τον πόνο του: - Δεν μας θέλουν, πάτερ μου. Να φύετε, μας λεν. - Εσείς να φύετε, τους λέγω. - Αυτός ο τόπος είναι δικός μας. Θα με σκότωναν, μα φοβούνται τον Άγιο. Ακούν τη νύχτα το άλογο του, ακούν τα πέταλα στο καλντερίμι. Φοβούνται. Τους κάνει και πολλά θαύματα. Έρχονται φωνάζοντας απ’ την πόρτα: Ολντού, ολντού μουτζιζέ, έγινε, έγινε τo θαύμα! Και φέρνουν λάδια, λαμπάδες, χρήματα. Ο άγιος μας γλυτώνει. Μεγάλη η χάρι του!

 

horizontal rule

        Αρχιμανδρίτης π. Δοσίθεος

horizontal rule

 

 

Home ]
Last modified: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 22,  2021