Home Up ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΕΣ 1821 &  Μ. ΡΕΥΜΑ

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ 2005

    Home Up

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΚΩΝ/ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ " Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ
Η ΤΕΛΕΤΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ
10 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009

ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2010
ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2010 ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2010
ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2010 ΚΟΠΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ 2010

***

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009 με την παρουσία πολυάριθμων μελών και φίλων της Αδελφότητας, πραγματοποιήθηκε η παραδοσιακή τελετή κοπής της Βασιλόπιτας στην επιβλητική αίθουσα τελετών της Εστίας Νέας Σμύρνης. Την τελετή άνοιξε ο αντιπρόεδρος Κος Αλέκος Δαϊσπάγγος ο οποίος καλωσόρισε τους προσκεκλημένους εκ μέρους του Δ.Σ. Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Νέας Σμύρνης κύριος Συμεών ευλόγησε την Βασιλόπιτα επιδαψιλεύοντας τις ευχές του στους παρευρισκομένους. Την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Αιδεσιμότατος Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Στρατηγόπουλος ο οποίος με την θερμή προσλαλιά του, μετέφερε και το μήνυμα του Παναγιωτάτου.

Τα κάλαντα έψαλαν μικρά παιδιά, γόνοι Μεγαρευμιωτών στα οποία ο Άγιος Βασίλης μοίρασε δώρα.Ακολούθησε η καθιερωμένη απονομή ασημένιων σταυρών στα πρωτάκια του Δημοτικού Σχολείου και στη συνέχεια τιμήθηκε με μετάλλιο ο Ανάργυρος Καρακαλάς για την επιτυχία του στις εισαγωγικές εξετάσεις των Α.Ε.Ι. και συγκεκριμένα στη Σχολή Μηχανικών Μηχανολόγων και Αεροναυπηγικής στην Πολυτεχνική Σχολή Πάτρας.

Στο βήμα ακολούθησε Ο Κος Παρασκευάς Μαής, εκπρόσωπος της εφοροεπιτροπής της Κοινότητας Μεγάλου Ρεύματος, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Μητροπολίτη Μυριοφύτου και Περιστάσεως κυρίου Ειρηναίου , Αρχιερατικού Προϊσταμένου της περιφέρειας Βοσπόρου και στη συνέχεια παρέδωσε στην Αδελφότητα  αναμνηστικό ασημένιο πιάτο για τα 80 χρόνια των γενεθλίων της.

Ο Πρόεδρος Μηνάς Τσιτσάκος απένειμε στον εκπρόσωπο της εφοροεπιτροπής  της Κοινότητας μεγάλου Ρεύματος μετάλλιο, τιμώντας την προσφορά της εφοροεπιτροπής στην Κοινότητα και την Ρωμιοσύνη της Πόλης.

Στην συνέχεια ο Πρόεδρος Μηνάς Τσιτσάκος στην κεντρική ομιλία της ημέρας, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής και έκανε ένα σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της χρονιάς που πέρασε. Αίσθηση  στους παρευρισκομένους δημιούργησε η ανάγνωση αποσπάσματος από την ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στα θυρανοίξια του ιερού Ναού των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Πασάμπαχτσε που όπως είπε και ο Άρχων Διδάσκαλος του γένους Δημήτριος Φραγκόπουλος, το απόσπασμα αυτό επέχει θέση διακήρυξης προς κάθε κατεύθυνση. Συγκίνηση σκόρπισε επίσης η ανάγνωση από τον Πρόεδρο  επιστολής του γηραιότερου εφοεπιτρόπου της Κοινότητας κυρίου Αλέξανδρου Λιάτσου ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην τελετή λόγω ασθένειάς του.

Ακολούθησε απονομή τιμητικού μεταλλίου, στον επί σειρά ετών Πρόεδρο της Αδελφότητας Εμμανουήλ Μαυρή ,για την πολυετή προσφορά του σε αυτή καθώς και στους κυρίους Θεολόγο Χατζάτογλου και Κορνήλιο Μιχαηλίδη πρώην Προέδρους του Μορφωτικού Συλλόγου Μεγάλου Ρεύματος για τις πολύτιμες υπηρεσίες τους.

Στην Αδελφότητα και στον Πρόεδρο Μηνά Τσιτσάκο απενεμήθησαν τιμητικές πλακέτες από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Αλίμου κύριο Διομήδη Οικονομίδη.

Η τελετή έκλεισε με χαρούμενες νότες από τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλλιθέας την οποία διεύθυνε ο αρχιμουσικός κύριος Αντώνιος Βαβυλουσάκης και το κόψιμο της Βασιλόπιτας. Ακολούθησε δεξίωση κατά την οποία οι Μεγαρευμιώτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν μεταξύ τους και να ανταλλάξουν θυμίσεις από το παρελθόν.

Ασημένια σταυρουδάκια πήραν οι Γεώργιος Γκιουνές,  Εμμανουέλλα  Οϊμπάκ, Αιθων Καφαντάρης, Νεφέλη Ελένη Χατζάτογλου, Χρήστος Λάλας, Δέσποινα Λαβούτα και ο Ιωάννης Κουσουρίδης.Βραβεύτηκε για την επιτυχία του στις εισαγωγικές των ΑΕΙ Ο Ανάργυρος Καρακαλάς για την εισαγωγή του στη Σχολή Μηχανικών Μηχανολόγων και Αεροναυπηγικής στην Πολυτεχνική σχολή Πάτρας.

.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ  ΚΩΝ/ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ " Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ "
κ. ΜΗΝΑ ΤΣΙΤΣΑΚΟΥ

Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω απόψε εκ μέρους του Δ.Σ. της Αδελφότητας Κωνσταντινιουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, στην κοπή της Βασιλόπιτας μας, μιας πατροπαράδοτης τελετής όπου τα ήθη και οι παραδόσεις της γενέτειράς μας κρατούνται ζωντανά και μεταλαμπαδεύονται στις νεότερες γενιές. Η ανταπόκρισή σας σε κάθε μας κάλεσμα, μας γεμίζει με το απαραίτητο κουράγιο για συνέχιση και είμαι σίγουρος ότι ενθαρρύνει και τους νεότερους για να παραλάβουν τη σκυτάλη της διοίκησης στην επερχόμενη Γενική Συνέλευση της Αδελφότητας. 

Κύριες και κύριοι,

Προ δέκα ημερών αποχαιρετήσαμε το 2008, ένα έτος γεμάτο από δυσμενείς εξελίξεις για την ανθρωπότητα όπου οι προσδοκίες μας για ειρήνη και ευημερία στο κόσμο μας έμειναν απραγματοποίητα όνειρα. Είναι κοινή διαπίστωση ότι η χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε, άφησε πίσω της πολλά προβλήματα, μεγάλες δυσκολίες και πολλές εκκρεμότητες. Η ανασφάλεια είναι το αίσθημα που κυριαρχεί στον κόσμο. Δυστυχώς χρονιάρες μέρες γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη απίστευτης θηριωδίας ,των επιθέσεων στην Παλαιστίνη, με εκατοντάδες άμαχους νεκρούς, κυρίως μικρών παιδιών, να  γίνονται υπό την ανοχή της παγκόσμιας κοινότητας. Σήμερα όμως είναι μέρα γιορτής, ας τη χαρούμε αφήνοντας πίσω μας το πολυτάραχο 2008.Με τις ευλογίες της Μητέρας Εκκλησίας μία νέα χρονιά ξεκινά και κάθε νέο ξεκίνημα φέρνει τις δικές του προσδοκίες και ελπίδες. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί, αναλογιζόμενοι τόσο τις ατομικές όσο και τις συλλογικές ευθύνες και υποχρεώσεις μας , να δημιουργήσουμε  τις απαραίτητες συνθήκες για μια ειρηνική συμβίωση παραμερίζοντας τα λίγα που μας χωρίζουν. Εύχομαι το 2009 για τον καθένα σας να είναι ευλογημένο, γεμάτο χαρές και ευτυχία, και στην κοινωνία μας να κυριαρχήσει η ειρήνη, η πρόοδος, η πραγματική ανάπτυξη και ευημερία και να πρυτανεύσει η λογική. 

Κυρίες και Κύριοι,

Πάντα όταν κόβουμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της Αδελφότητας έχει γίνει θεσμός να κάνουμε ένα μικρό απολογισμό για την χρονιά που πέρασε. Μη θέλοντας όμως να σας κουράσω θα αναφερθώ πολύ συνοπτικά στα κυριότερα πεπραγμένα της χρονιάς που πέρασε.

·         Πιστοί στις παραδόσεις εορτάσαμε πανηγυρικά την τελετή κοπής της Βασιλόπιτας διατηρώντας το έθιμο να δίνουμε ασημένια σταυρουδάκια στα πρωτάκια του δημοτικού σχολείου και τιμήσαμε με μετάλλια τους επιτυχόντες στις εισαγωγικές εξετάσεις των ανωτάτων και ανωτέρων σχολών.

·         Εορτάσαμε των Αγιασμό των Υδάτων στο Βραχάτι Κορινθίας τη μνήμη των  Παμμεγίστων Ταξιαρχών στην Αγία Παρασκευή  Ν. Σμύρνηςκαι τη μνήμη του Προφήτη Ηλιού στη Νέα Φώκαια.

·         Στο ψυχαγωγικό τομέα οργανώθηκαν εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς και εκδρομές σε μοναστήρια με σκοπό την παρακολούθηση των χαιρετισμών.

·         Έγιναν διάφορες συνεστιάσεις προς ψυχαγωγία των μελών μας και οργανώθηκε αποκριάτικο πάρτι για τα μικρά παιδιά

·         Διανεμήθηκαν δέματα και δόθηκε οικονομικό βοήθημα σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες, έγινε η καθιερωμένη επίσκεψη στην Εστία Κων/πολιτών για ενίσχυση του εορταστικού μπαζάαρ και ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της ΟΙ.ΟΜ.ΚΩ για οικονομική βοήθεια σε αναξιοπαθούντες ομογενείς μας στη Πόλη.

·         Διοργανώθηκε 6ήμερη προσκυνηματική εκδρομή στη Πόλη με σκοπό την συμμετοχή στον εορτασμό της μνήμης των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

·         Έγινε παρουσίαση της μικρούς μήκους ταινίας (ντοκιμαντέρ) του Γιώργου Μουτεβελή στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου με ομιλία σχετικά με την ιστορία του Μεγάλου Ρεύματος,  στη Πόλη και εδώ στο Ευγενείδιο Ιδρυμα.

·         Συμμετείχαμε μαζί με τα αδελφά σωματεία στις εκδηλώσεις για την Άλωση της Πόλης.

·         Δημιουργήθηκε ομάδα επεξεργασίας του μητρώου μελών οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται τις επόμενες εβδομάδες

·         Προωθήθηκαν και αναπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις της Αδελφότητας με την εφοροεπιτροπή του Μεγάλου Ρεύματος με σκοπό την επανασύνδεση με τη γενέτειρα. 

·         Και τέλος τυπώθηκε και κυκλοφόρησε το ημερολόγιο του 2009 με τίτλο Σχέση – Κοινότητα – Εκκλησία αφιερωμένο στον τριπλό επετειακό εορτασμό του Μεγάλου ρεύματος εντός του 2009. Δηλαδή στα 80 Χρόνια από την ίδρυση της Αδελφότητας Κων/πολιτών Μεγάλου Ρεύματος Ο ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ, στα 110 χρόνια λειτουργίας του Ι.Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη σημερινή του μορφή και στα 60 χρόνια από την ίδρυση του Μορφωτικού Συλλόγου. Οι φωτογραφίες και ο σχεδιασμός του ημερολογίου είναι του Μεγαρευμιώτη Βασίλη Φραγκόπουλου.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες του Διοικητικού Συμβουλίου :

·         στην Εταιρεία ΕΤΕΚΑ για την ευγενική της χορηγία, καθώς και το ζεύγος Λένας και Χρήστου Χαρίση για την πολύτιμη βοήθειά τους στην υλοποίηση του ημερολογίου μας.

·         Στην Τράπεζα ALPHA BANK που με την φροντίδα της Κας Μαρίκας Διαμαντίδου στάθηκε αρωγός στην Αδελφότητα, αγοράζοντας μεγάλο αριθμό ημερολογίων

·         Στη Διοίκηση της Εστίας Νέας Σμύρνης που για άλλη μία χρονιά μας παραχώρησε το χώρο αυτό.

·         Στη Διοίκηση του Συλλόγου Ιμβρίων για την παραχώρηση χώρου για να δεξιωθούμε τα μέλη και φίλους μας στον Εορτασμό Των Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

 

·         Στο Δήμο Καλλιθέας ο οποίος ευγενικά ανταποκρίθηκε στο αίτημά μας για συμμετοχή της Φιλαρμονικής του Δήμου στον σημερινό μας εορτασμό.

·         Στον Αρχιμουσικό της Φιλαρμονικής κύριο Αντώνιο Βαβυλουσάκη και τους μουσικούς της Φιλαρμονικής για τη συμμετοχή τους.

·         Στον κύριο Παναγιώτη Καράμπελα για την προσφορά των ασημένιων σταυρών.

·         Στον κύριο Μανώλη Αρβανιτάκη για την προσφορά του χρυσού φλουριού της Βασιλόπιτας.

 

·         Τέλος κυρίες και κύριοι να ευχαριστήσω όλους εσάς που μας τιμάτε απόψε με την παρουσία σας και να σας ευχηθώ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.

 

Αιδεσιμότατε παρακαλώ να μεταβιβάσετε στον Παναγιώτατο τα σέβη μας και τις ευχές μας υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως του για να συνεχίσει το Οικουμενικό και Αποστολικό έργο της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας και να εμπνέει όλους μας με τα σοφά λόγια του. Επιτρέψτε μου να κλείσω με ένα απόσπασμα από την ομιλία του στα θυρανοίξια του Ιερού Ναού Των Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Πασάμπαχτσε που όπως είπε και ό Άρχων διδάσκαλος του Γένους Δημήτριος Φραγκόπουλος στην ομιλία του  εκ μέρους των Οφφικιάλων την Πρώτη του έτους στο Πατριαρχείο, το απόσπασμα αυτό είναι κυριολεκτικά συγκλονιστικό και επέχει θέση διακήρυξης προς κάθε κατεύθυνση.
η Αναστήλωσις,  ο ευπρεπισμός και η αποκατάστασις του Ναού του Πασάμπαχτσε είναι ταυτοχρόνως, αγαπητοί, και ένα μεγαλόφωνον μήνυμα προς πάσαν κατεύθυνσιν ότι δέν απεκάμαμεν, ότι δεν εκάμφθημεν, ότι δεν απηλπίσθημεν, ότι δεν εσκέφθημεν ουδέ πόρρωθεν να εγκαταλείψωμεν τας Θερμοπύλας μας, ότι δεν προτιθέμεθα να αφήσωμεν ουδέ κατ’ ελάχιστον τας ιδιοτροπίας της ιστορίας να μας αφανίσουν εις τέλος. Αυτή είναι η επίγειος πατρίς μας, εδώ έχομεν τας ρίζας μας, εδώ είναι η ιστορία μας, εδώ είναι οι τάφοι και τα ιερά οστά των πατέρων μας, εδώ είναι η καρδία μας και εδώ θα μείνωμεν! Είμεθα ολίγοι, αλλά ταυτοχρόνως και πολλοί. Ο μαρτυρικός Οικουμενικός Θρόνος έχει πολλά τέκνα ανά πάσαν την υφήλιον. Είμεθα αδύναμοι, αλλά ταυτοχρόνως και ισχυροί εν τω δικαίω μας καί εν τή ισχύϊ την οποίαν μας δαψιλεύει εξ ουρανού ο Θεός της δικαιοσύνης. Είμεθα πτωχοί αλλά και πλούσιοι εις αξιοπρέπειαν, εις πίστιν, εις ευσέβειαν, εις ελπίδα, εις αγάπην, εις υπομονήν, εις εγκαρτέρησιν και θείαν συναντίληψιν. Ειμεθα πλήρως παραδεδομένοι εις την αγάπην και την πρόνοιαν του Θεού, ταις πρεσβείαις της Υπεραγίας Θεοτόκου και πάντων των Αγίων!

Ευχαριστώ όλους  για την υπομονή σας και σας εύχομαι και πάλι Καλή Χρονιά.

ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Τιμώντας την ιστορία του τόπου σου...
Ο Πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Δημ. Ιωαννίδης.

 Διασχίζοντας τα νερά του οφιοειδούς Βοσπόρου, ο ταξιδιώτης στους μυχούς του συ­ναντά χωριά που τον εκπλήσσουν με την ομορφιά τους. Ένα από αυτά είναι και το ονομαστό Μέγα Ρεύμα. Το "χωριό" μέχρι τις "Απελάσεις" του 1964 είχε κατά πλειονότητα Ελληνικό πληθυσμό. Θαρραλέοι ψαράδες, εργατικοί περιβολάρηδες αλλά και άνθρωποι των τεχνών σχημάτιζαν ένα πολύχρωμο κοινωνικό μωσαϊκό, που συναντάμε σε πολλές κοινότητες της Ελληνικής Ανατολής.

 Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ

Αρκετοί Μεγαρευμιώτες κατά την περίοδο της διασυμμαχικής κατοχής της Πόλης, εκδήλωσαν τα εθνικά τους φρονήματα. Το τίμημα ήταν - το 1922 μετά την καταστροφή - να εγκαταλείψουν την αγαπημένη τους πατρίδα και να προστεθούν στα καραβάνια των προσφύγων. Πρώτος τόπος άφιξης ο Πειραιάς όπου και ίδρυσαν την "Αδελφότητα Μεγάλου Ρεύματος", για να διατηρήσουν δεσμούς με την πατρίδα που εγκατέλειψαν.
Οι Μεγαρευμιώτες έχοντας ανεπτυγμένη συνείδηση για την ενότητα του Γένους δεν έλειψαν από τους εθνικούς αγώνες. Μετά το ελληνικό "Όχι" κατά του ιταλικού φασισμού, μεταξύ των Κωνσταντινουπολιτών που ήλθαν εθελοντές να πολεμήσουν, ο αριθμός των Μεγαρευμιωτών δεν ήταν ευκαταφρόνητος. Αρκετοί εξ αυτών στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα.
Ακολούθησαν τα κύματα των προσφύγων Κωνσταντινουπολιτών που άρχισαν να καταφτάνουν από την Πόλη, μετά την δεκαετία του '50. Όλ' αυτά τα χρόνια η "Αδελφότητα" για τους ανέστιους Μεγαρευμιώτες, παρέμεινε ο σύνδεσμος με την γενέτειρα και τους συντοπίτες.
Η "Αδελφότητα" με την διαδρομή των 76 χρόνων δεν μπορούσε παρά ν' αποτυπώνει στις τελετές βασιλόπιτας, την πλούσια ιστορία του βοσποριανού προαστίου με τα πρόσωπα και τα γεγονότα που την συνθέτουν.
 

ΤΙΜΑΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ 
Ο κ. Γρηγόρης Νταραβάνογλου κατά την βράβευση του...

Τα προηγούμενα χρόνια, οι διοικήσεις του συλλόγου με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην ιστορία του τόπου τους, τίμησαν τους εν ζωή εθελοντές στρατιώτες του '40, τους εκπαιδευτικούς, επιστήμονες, κορυφαίους αθλητές αλλά και τους "αφανείς" ήρωες που προσέφεραν στην κοινότητα του Μεγάλου Ρεύματος και στην "Αδελφότητα". Η προσφορά πολλών εκ των τιμωμένων υπερβαίνει τα όρια του Μεγάλου Ρεύματος επειδή αφορά την ιστορία του νέου Ελληνισμού. Μία τέτοια φυσιογνωμία πανελλήνιας διάστασης, ήταν και ο Μεγαρευμιώτης μουσουργός και συνθέτης Κωνσταντίνος Ψάχος, που την μνήμη του τίμησε φέτος κατά την τελετή βασιλόπιτας η Αδελφότητα.
Ο μουσουργός και συνθέτης Κωνσταντίνος ΨάχοςΗ τελετή που πραγματοποι­ήθηκε στις 29 Ιανουαρίου στην Εστία Νέας Σμύρνης, ξε­κίνησε με χαιρετισμό του προέδρου κ. Δημήτρη Ιωαννίδη. Ο ομιλητής αναφερόμενος στην δράση της "Αδελφότητας" είπε "...Ο κύριος στόχος μας είναι να διατηρήσουμε την επαφή μεταξύ μας, να κρατήσουμε ζωντανή την μνήμη και το ενδιαφέρον για την γενέτειρα μας στην Κωνσταντινούπολη και να κάνουμε ευρύτερα γνωστή την πολιτιστική μας ταυτότητα".
Στη συνέχεια ο Μεγαρευμιώτης καθηγητής πυρηνικής φυσικής κ. Θεόδωρος Μπουγιάνας ανέβηκε στο βήμα για να εξιστορήσει τη ζωή και το έργο του Κωνσταντίνου Ψάχου. Μετά την ομιλία απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στην βαπτιστικιά του Κ. Ψάχου, κα Ελένη Ντάλλα, που διατηρεί και το αρχείο του.
Ο Ψάχος πριν 100 χρόνια προσκλήθηκε από την Πόλη στην Αθήνα, όπου και ίδρυσε την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών. Η τίμηση του Ψάχου από την Αδελφότητα Μεγάλου Ρεύματος κατά την τελετή βασιλόπιτας, επιβεβαιώνει την προσήλωση του συλλόγου στον στόχο που ανέφερε ο κ. Ιωαννίδης, για προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας των Κωνσταντινουπολιτών.Ο κ. Θεόδωρος Μπουγιάνας Κατά την τελετή εκτός από τον Κ. Ψάχο τιμήθηκαν και άλλοι Μεγαρευμιώτες.
Ο πρωτοψάλτης κ. Γρηγόρης Νταραβάνογλου για την προσφορά του στην διάδοση της βυζαντινής μουσικής. Ο γνωστός Κωνσταντινουπολίτης χρυσοχόος κ. Σταύρος Μαυρομάτης, με αφορμή την έκδοση του αυτοβιογραφικού του βιβλίου, για την κοινωνική του προσφορά. ΟΙ "ΑΘΟΡΥΒΟΙ". Επίσης τιμήθηκαν ο κ. Γιώργος Καράτσαλης και ο κ. Συμεών Σολταρίδης, οι οποίοι όπως είπε ο πρόεδρος "χωρίς να είναι μέλη του Δ.Σ. υπηρετούν αθόρυβα την Αδελφότητα, προβάλλοντας το Μέγα Ρεύμα και την γενέτειρα μας Κωνσταντινούπολη".
Ο κ. Καράτσαλης είναι πρόεδρος του Συλλόγου
Ο κ. Σταύρος ΜαυρομάτηςΘεματικών Φιλοτελιστών και στις πολυάριθμες εκθέσεις που οργανώνει φροντίζει πάντα να υπάρχουν φιλοτελικά πανό με θέματα για το Μέγα Ρεύμα, τον Βόσπορο, την Πόλη, την Μικρά Ασία. Ο κ. Σολταρίδης με την ιδιότητα του δημοσιογράφου φροντίζει κάθε χρόνο για την προβολή του ημερολογίου της Αδελφότητας.
Ένα άλλο πρόσωπο που ήθελε να τιμήσει φέτος η Αδελφότητα, αλλά δεν ήταν εφικτό λόγω απουσίας του στην Πόλη, ήταν αυτό του βοσποριανού Δημοτικού Συμβούλου του Αλίμου κ. Ιωσήφ Κωνσταντινίδη, για την συμβολή του στην διοργάνωση των εκδηλώσεων για τα 550 χρόνια της Μεγάλης του Γένους Σχολής από τον Δήμο Αλίμου.

                                                        Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στους συλλόγους χωρίς την ομαδική και αρμονική δουλειά των μελών της Διοίκησης δεν μπορεί να υπάρχει αποτε­λεσματικό έργο. Τους ανθρώπους του Δ.Σ. που εργάζονται χωρίς πάντα να γίνεται γνωστή η προσφορά τους, πα­ρουσίασε ο πρόεδρος κ. Ιωαννίδης. Αυτοί είναι οι Σταύρος Μιτακίδης (Αντιπρόεδρος), Στράτος Νικήτας (Γεν. Γραμματέας), Δανάη Φιλιππίδου (Ειδ. Γραμματέας),  Ανέστης Αποστολίδης, Μαρίκα Διαμαντίδου, Δημήτρης Οντατζής, Εμμανουήλ Εσαμπάλογλου (Σύμβουλοι) και οι αναπληρωματικοί Αικατερίνη Ντιντς Προδρομίδου, Κωνσταντίνος Μπασμάς, Παύλος Μπίτσης.Το Δ. Σ. Της Αδελφότητας.
Στις επιτυχίες του Δ.Σ. συ­γκαταλέγεται και το Ημερολόγιο του 2005, με τις εκκλησίες του Βοσπόρου, του οποίου -όπως είπε ο κ. Ιωαννίδης - η μεγάλη απήχηση υποδηλώνει την συλλεκτική του αξία, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που θέλουν ν' αποκτήσουν και το περσινό με το ίδιο θέμα. Όπως κάθε χρόνο και φέτος η Αδελφότητα απένειμε σταυρουδάκια στα παιδιά των Μεγαρευμιωτών που ξεκίνησαν το Δημοτικό.
Αυτά ήταν ο Γιώργος Λορεντζάτος, εγγονός του Γεωργίου και της Ανθούλας Καράτσαλη, ο Λευτέρης Δόγιας γιος του Γιάννη και της Ελένης Καραμίτη, ο Κώστας Σπαθής. Επίσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια στους επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, Νίκο Γκουβέρη, Δημήτρη Μπαλερίνα, Ευγενία Σαμοπούλου.

Το μέλλον της Αδελφότητας...

Η ωραία τελετή που παρακολούθησε μεγάλος αριθμός Μεγαρευμιωτών έκλεισε με την κοπή της βασιλόπιτας και τα συγχαρητήρια των παρευρισκομένων στην Διοίκηση για το επίπεδο της διοργάνωσης.
Στιγμιότυπο από την τελετή της βασιλόπιτας - 2005.

 

Home ]
Last modified: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 22,  2021