Home Up ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΙΚΟΝΕΣ 1821 &  Μ. ΡΕΥΜΑ

Αν. ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ

    Home Up

Άρχων Δομέστικος της Mεγάλης του Χριστού Εκκλησίας
ΑΝΔΡΕΑΣ   ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ

Ο Ανδρέας Πετρόχειλος γεννήθηκε στα Ταταύλα Κωνσταντινουπόλεως από γονείς πιστούς και ευλαβείς, τον Απόστολο και την Γλυκερία. Παρακολούθησε το Δημοτικό  Σχολείο και στη συνέχεια εφοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο της περιοχής. Σπούδασε και μιλάει απταίστως την Τουρκική και Αγγλική Γλώσσα. Από παιδική ηλικία, σχεδόν 10 ετών, αναλαμβάνει καθήκοντα κανονάρχου στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου της Κοινότητος Ταταούλων. Το 1935 ξεκινάει μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής με διδάσκαλο τον πρωτοψάλτη του Ναού κ. Ιωάννη Ζαχαροπούλο τα οποία και συνεχίζονται μέχρι τα έτη 1939/40. Κατά την χρονική περίοδο 1940-45 παρακολούθησε ιδιαίτερα μαθήματα μέλους και θεωρίας από τον κ. Νικ. Ραιδεστηνό, πρ.Πρωτοψάλτου του Ι. Ναού της Ευαγελλιστρίας (προπόδων Ταταούλων) και υιόν του Αρχ. Πρωτοψάλτου της Μ.Χ.Ε. κ. Γεωργίου Ραιδεστηνού.

Ο Ανδρέας Πετρόχειλος διακρίνεται πάνω δεξιά.

Το 1945, επί Πατριάρχου Βενιαμίν και κατόπιν προτάσεως του Αρχ. Πρωτοψάλτου της Μ.Χ.Ε. κ. Κ. Πρίγγου, προσελήφθη  ως βοηθός δομέστικος στον Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου. Μετά παρελεύσεως μερικών ετών και χηρευούσης της αριστερής θέσης του Β’ Δομεστίκου, ανέλαβε αυτήν κατά την Πατριαρχικήν Παράδοση, δίπλα στον Άρχοντα Λαμπαδάριον της Μ.Χ.Ε. κ. Θρασ. Στανίτσα. Στις 8 Ιανουαρίου 1949, ημέρα Κυριακή και κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η επίσημη τελετή χειροθεσίας (απονομή οφφικίου μετά μαύρου σκούφου-καλπακίου) από τον Οικ. Πατριάρχη κ.κ. Αθηναγόρα Α’ και η αναγόρευσή του ως «Άρχων Δομέστιχος της Μ.Χ.Ε». Κατά την διάρκεια της δεκαετούς δομεστικίας του, από το 1945 μέχρι και το 1955, είχε την τύχη να ακούσει τους κορυφαίους Πρωτοψάλτες κ.κ. Κων/νο Πρίγγο και Θρασ. Στανίτσα και να διδαχθεί δια ζώσης από αυτούς την παράδοση, το τυπικό καθώς και την υπέροχη εκτέλεση των εκκλησιαστικών ύμνων, κατά το σεμνό και ιεροπρεπές Πατριαρχικό Ύφος. Το 1955, λόγω προσωπικών υποχρεώσεων και μεγάλου φόρτου εργασίας, υπέβαλλε την παραίτηση του και ανέλαβε ως Πρωτοψάλτης στον Ι. Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μέγα Ρεύμα του Βοσπόρου.
Μετά τα τραγικά γεγονότα της 6-7ης Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους και τις βιαιοπραγίες των Τούρκων κατά του Ελληνικού στοιχείου της Πόλης αναλαμβάνει την χηρεύουσα θέση του Πρωτοψάλτου της Ι. Μητροπόλεως Πριγκιποννήσων, με Μητροπολίτην τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Δωρόθεο, μέχρι τον Ιούλιο του 1962. Το έτος αυτό και κατόπιν πατριαρχικής αδείας, διορίζεται Πρωτοψάλτης-Χοράρχης στον Καθεδρικό Ι. Ναό της Παναγίας του Πέραν όπου και χρηματίζει μέχρι το 1964. Τον Ιούλιο του ιδίου έτους, απελαύνεται από την Κωνσταντινούπολη συνεπεία της ανθελληνικής πολιτικής της Τουρκικής Κυβερνήσεως που σκοπό είχε την εκρίζωση και τον διωγμό των Ελλήνων της Πόλης. Αναγκάζεται έτσι να εγκαταλείψει κατοικία, εργασία (κατάστημα υποκαμίσων) και τους τάφους των γονέων του για να καταφθάσει μοιραίως στην Ελλάδα  και συγκεκριμένα στην Αθήνα.
   

Επιμέλεια:  Γ. Χ. Καπανταϊδάκης

ΨΑΛΛΕΙ  ο  Άρχων  ΑΝΔΡΕΑΣ   ΠΕΤΡΟΧΕΙΛΟΣ

- Το φαιδρόν της Αναστάσεως...    [  1΄ 01΄΄]
Απολυτίκιον
, εις ήχον δ΄. 

- Ο Σταυρόν υπομείνας...     [  0΄ 38΄΄]
Ε
ις ήχον γ΄.

- Πασαπνοάριον.     [  1΄ 10΄΄]
εις ήχον πλ. α΄.


- Πάσα πνοή...     1΄ 18΄΄]
Πασαπνοάριον εις ήχον πλ. δ΄. 


- Κύριε ει και κριτηρίω...     [  1΄ 04΄΄]
 Στιχηρόν των Αίνων εις ήχον πλ. δ΄. 


- Η όντως ειρήνη...     [  5΄ 11΄΄]
Στ΄ Εωθινόν εις ήχον πλ. β΄. 


- Αργή Δοξολογία     [  7΄ 35΄΄]
Στίχοι αργής Δοξολογίας Ιακώβου Πρωτοψάλτου, εις ήχον α΄ εκ του Κε (Τετράφωνος).


- Τρισάγιος ύμνος και Δύναμις.      [  5΄ 09΄΄]
Τρισάγιον και Δύναμις Γεωργίου Κρητός, εις ήχον β΄. 


- Οι τα Χερουβίμ μυστικώς...       [  6΄ 30΄΄]
Χερουβικόν εις ήχον πλ. δ΄. 

- Πατέρα Υιόν... Αμήν.       [  2΄ 09΄΄]
Λειτουργικά εις ήχον πλ. δ΄. 


- Άξιόν εστιν...       [  4΄ 03΄΄]
Εις ήχον πλ. δ΄. 
 

 

Home ]
Last modified: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 22,  2021